петак, 02. новембар 2012.

Cvekla sa kozjim sirom

Cveklu obožavamo, ali na našu žalost, ne spremamo je tako često.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Iva sa bloga " Culinary Postcards " koja nam je zadala temu CVEKLA i njoj šaljem ovaj recept.



Sastojci:

750 g    sveže cvekle
1    limun, isečen na pola
375 g    svežeg kozijeg ili sira po vašem izboru
2 kašike    tečne pavlake (ako je sir masniji, nije potrebno)
1 kašika    sitno seckanog vlašca
1 kašika    sveže naseckane nane
1 kašičica    naribane limunove korice
po ukusu    soli i bibera

Priprema:

Kalup od mafinsa obložite providnom folijom i ostavite na stranu.

Skuvati cele cvekle, bez da im sečete gornju ili donju stranu, sa obe polovine limuna, oko 45 min.

Ocediti ih, baciti limun, ohladiti i onda ih oljuštiti, ja ih oljuštim rukom. Isećite ih na što tanje šnite.

Umutiti kozji sir sa 2 kašike tečne pavlake i dodati začine, bibera i soli po ukusu.

Napuniti špric za tortu ili kesu, u zavisnosti šta koristite za dekoraciju torte, sa običnim vrhom sa najvećim otvorom.

Uzmite kalup i listićima cvekle obložite svuda okolo kalupa i na dno stavite još jedan listić da bi ste zatvorili dno, ona savetuje da se prvo stavi na dno pa onda okolo, ali meni je ovako kako sam ja redjala ispala mnogo lepša dekoracija, slikat ću i njenu sliku, pa vi ocenite šta je bolje za vas.

Špricom rasporediti da imate dovoljno da napunite 6 kalupića i onda ostatkom cvekle zatvorite vrh, tako sto ćete staviti nekoliko listića preko smese.

Zatvoriti cveklu sa ostatkom prozirne folije i ostaviti najmanje 2 sata u frižider da se sastojci sjedine ili preko noći.

Izvaditi iz frižidera, pažljivo ih izvaditi iz kalupa, odvojiti providnu foliju od cvekle i možete ih okrenuti na dole ili ih ostavite da stoje kako ste ih izvadili.



Ovo je jako dekorativno, možete poslužiti kao predjelo ili sa zelenom salatom za laganu večeru, takođe je jako dekorativno na švedskom stolu.



Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Znam Zoko, pravila sam ovo i fantazija, još koziji sir da posebnu aromu ovom predivnom dekorativnom jelu. Ustalila se na mojoj trpezi baš često :)
    Poljubac mila :*

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Jaco.Za mene ova kombinacija je fantastična. Ljubi mi Lenkicu.

    ОдговориИзбриши