субота, 10. новембар 2012.

Slane rolnice

            Cimet rolnice obožavam, posebno one sa jabukom, ali ove si mi mnogo draže.



 Sastojci za testo:

350 do 400 g brašna
125 ml tople vode
1 jaje
90 ml mleka
30 g putera
6 g suvog kvasca
1 kašičica sećera
pola kašičice soli

    Za punjenje:

3 kašičice senfa ( umesto senfa možete koristiti kečap ili ajvar )
po 1 kašika seckanog peršuna i vlašca
250 g dimljene ćureće salame
8 parčadi nekog lako topljivog sira
4 velika ili 8 manjih šniti šunke

   Priprema:

U manju zdelicu zagrejati vodu da bude mlaka, dodati kašičicu šećera i kvasac i sve dobro izmešati i ostaviti da kvasac nadođe U drugu zdelicu staviti mleko i puter i staviti da se zagreje vrlo kratko,ako se puter nije otopio, mešajući možete da ga otopite ili i nije važno a se otopi.

U posudu u kojoj ćete mesiti, prosejati 300 g brašna, ostatak prosejati u plitki tanjir i ostaviti na stranu,dodati so,jaje,mleko sa puterom i narasli kvasac i izmešati sve zajedno,dodati vrlo malo brašna,samo da se testo odvoji od stranica i isipati na radnu površinu. Testo mesiti i stalno dodavati po malo brašna dok ne utrošite svo brašno,možda će vam trebati još kašika dve brašna. Trebate da dobijete meko i glatko testo.

Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti da se testo udupla.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i premesiti ga.Ostavite ga na kratko,dok vi iseckate vlašac i peršun ( ja sam stavila i 3 čena pasiranog belog luka ).Rastanjiti testo u pravougaonik,po potrebi dodavati po malo brašna, oko 3 do 5mm debljine.

Rastanjeno testo premazati sa senfom koji vi koristite ( ja sam koristila malo ljutkasti Dijon ) posuti seckanim začinskim biljem i belim lukom ( ako koristite ).



Preko senfa poređajte ćureću šunku a preko poređati parčiće lako topljivog sira (ja sam koristila Swiss cheese).



Na kraju staviti šunku preko ( moja parčad su bila velika, ako vaša nisu, stavite onda dva reda ).



Sada uviti u rolat tako što ćete kraće stranice uviti malo prema unutra i sa duže strane uviti u rolat, pazeći da vam se stranice ne otvore.



Rolat iseći veoma oštrim nožem na šnite oko 3 cm debljine. Vatrostalnu posudu 35 X 24cm ili sličnih veluičina,premazati sa puterom ili sprejom za pečenje i poređati isečene šnite sa razmakom između šnita.



Pokriti ih sa najlonom i ostaviti oko pola sata da naraste.



Narasle rolnice premazati sa malo otopljenog putera i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Pečene rolnice ostaviti da se prohlade i poslužiti ih sa jogurtom ili čašom piva.



Rolnice možete poslužiti za doručak, večeru ili vašim gostima uz neko piće.



                             Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Jako volim pužiće ovakvog tipa. Sviđa mi se dodatak senfa i začina. Sigurna sam da ću ih jednog dana poslužiti za doručak.

    ОдговориИзбриши
  2. divni su,ja sve pricam kako zbog djece pravim,a na kraju mi stariji pojedemo vise od njih...

    ОдговориИзбриши
  3. Kod tebe su deca a kod mene ih nema, nego smo nas dvoje, ali muž je taj koji pojede većinu.

    ОдговориИзбриши
  4. Danas sam ih napravila u malo izmijenjenoj varijanti što se tiče začinskog bilja i šunke, a izostavila sam i premazivanje otopljenim maslacem. Vrlo ukusno i odličan odmak od klasičnog pizza nadjeva.

    ОдговориИзбриши
  5. Jako se radujem da si ih napravila...ovde su ideje beskonačne i može se oduzimati i dodavati ono što se voli.Od srca tebi hvala i uživajte i za mene.

    ОдговориИзбриши