уторак, 15. јануар 2013.

Čvarkuše: brze pogačice s čvarcima

Za vreme našeg boravka u Zagrebu,Nadica i Bojan su nas odveli na ručak u starom delu Zagreba, u divnom restoranu,gde su nam pre jela doneli ove čvarkuše…ja sam se oduševila ukusom a verujem da su i svi ostali, jer brzo su nestale,da li,što smo bili gladni ili su one zaista bile dobre,ne znam. Ovo nisu one klasične pogačice, ali su podjednako dobre i tope se u ustima.

Sastojci:

50 g čvaraka ( može i više )
350 g glatkog brašna
12 g praška za pecivo
2 g sode bikarbone
80 g svinjske masti
40 g putera
250 ml tekućeg jogurta
po ukusu soli i bibera

Priprema:

U zdelu za mešenje prosejati brašno,dodati prašak za pecivo i sodu bikarbonu i izmešati sve sastojke sa varjačom.

Dodati hladnu svinjsku mast i puter, isečene na kockice, i utrljajte vašim prstima u brašno dok ne dobijete izgled hlebnih mrvica. Dodati čvarke,so,biber i tečni jogurt i još jednom sve zajedno izmešajte, da se sastojci sjedine.

Istresti testo na radnu površino, koju ste blago pobrašnili, rastanjiti testo debljine 2 do 3 cm i vadite kalupićem pogačice.Stavljati ih na pleh postavljen papirom za pečenje i peći ih na 200*C oko 20 minuta.

Prohladiti i služiti tople

Od ove smese dobićete dvadesetak manjih pogačica.

Prijatno!!!!


5 коментара:

  1. Krasne su Zorice,sada bih odmah poželjela koju,a čim se domognem čvaraka moram ih praviti:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Nelyce.Ja ih volim jer su brze i ner moram ih premazivati i čekati i opet premazivati... ali volim ja i te pogačice i te kako.

    ОдговориИзбриши
  3. Hi dear! I love cooking and I'm always looking for new recipes! And your space seems to be so full of delights! This one seems to be a wonder! Be sure I'll try! And soon! Thanks so much for sharing! Lots of kisses, Marie :)

    ОдговориИзбриши
  4. Thank you Marie.I am flattered that you like my recipes.If I can be of any help, pleasa,let me know.XOXOX

    ОдговориИзбриши
  5. My darling Zokie, thanks very, very much for your so gentle and kind words! You're so lovely! A lovely soul! And, yes, I'll accept your help if I need, dear. God bless you! Thousand kisses for you, Marie :))))

    ОдговориИзбриши