уторак, 22. јануар 2013.

ČOKOLADNI POLJUPCI ( Baci pralinice )

Inspirisano italijanskim čokoladicama ”Baci” od Peruđine , ja ih obožavam, mada ih retko kupujem…sasvim slučajno sam naletela na ovaj recept, a naša unučica Ellie obožava čokoladu, ove pralinice sam napravila za nju.


Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.



   Sastojci za premazivanje kalupa:

     150 g čokolade sa što većim procentom kakaoa

    Sastojci za fil:
     30 g nutele
     30 g kvalitetne bele čokolade
     40 ml slatke pavlake
     21 celih oljuštenih lešnika

Priprema:

Otopiti čokoladu na pari ali ne potpuno nego kad je počela da se topi, skloniti je sa pare i mešati dok se potpuno ne otopi, po potrebi vratiti na paru ako ne može da vam se sve otopi.Otopljenu čokoladu mešati da se malo prohladi pa celu posudu staviti u zamrzivač da se čokolada potpuno ohladi i stegne.Ponovo je još jednom otopiti na pari ali samo dok ne počne da se topi, posle je mešajući otopiti.Mnogi su pisali  kako se pravilno temperira čokolada, ja je radim na ovaj način i uvek mi budu lepe i sjajne i ne ostaju otisci od prstiju.
Ovako temperiranu čokoladu sa četkicom premazati kalup od pralina i staviti u zamrzivač na 5 minuta, izvaditi i premazati još jednom i vratiti u zamrzivač.
Dok se one hlade pripremite fil za punjenje a lešnike prvo malo prepecite i očistite od ljuskice. Izaberite lepe i veće lešnike i njih ostaviti na stranu a 50 g smrviti u avanu ili ih krupnije samleti.
Sipati vodu u šerpu a preko staviti neku manju šerpicu ili metalnu posudu, staviti pavlaku da se zagreje, dodati nutelu, belu čokoladu i mešajući ih otopite i sjedinite sa pavlakom, na kraju umešati krupno mlevene lešnike i sve to zajedno sjedinite.
Izvadite kalup iz zamrzivača u svaku jednu staviti celi lešnik i preko, pomoću male kašičice, sipati fil ali ne do vrha, preko fila sipati čokoladu da zatvorite pralinice i vratiti u zamrzivač dok se potpuno ne ohlade , oko pola sata.
Ohlađene pralinice istisnuti iz silikonskih kalupa, staviti u papirne korpice i poslužiti. Ako ih ne služite odmah ostavite ih u neku kutiju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru



Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. Obožavam raditi praline. Jako mi se sviđa ovaj nadjev!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala i ako voliš lešnik i čokoladu, volećeš i ove pralinice.

    ОдговориИзбриши
  3. Još se nisam usudila praviti praline, pa me zanima nešto: kakva je to četkica kojom se mažu kalupčići? Imam problem i sa tim tempiranjem, naime, zamrzivač mi je u šupi a u frižideru nemam ni komoru, može li to tempiranje da se izvede u frižideru, mislim da duže stoji, dok se ne ohladi, stegne ili šta već?

    ОдговориИзбриши
  4. To je najobičnija četkica, moja nije od prave dlake, već neka veoma jeftina, znači četkica nije uopšte važna da bude kvalitetna.
    Najlakši naćin temperiranja čokolade je ovaj, evo na Dajaninom blogu, ona je pisala malo više o tome ovde: http://dajana-bakerscorner.blogspot.ca/2011/01/well-tempered.html...
    Ja bih ti preporučila za početak da probaš sa vrlo malom smesom i u frižider, samo neka ti stoji duže.
    Topli pozdrav i ako šta zaškripi, tu sam da pomognem, onoliko koliko znam.

    ОдговориИзбриши
  5. Volim praline sa raznim punjenjem, ali nemam kalup za praline i moraću nešto da smislim umesto kalupa. Lešnik obožavam, čokoladu, šeri punjenje (višnje) i sl.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo da mi bude malo bolje, ići ću da pogledam da li još uvek imaju kalupiće i ako ih imaju,kupiću ti jedan da imaš. Javiću ti se na Coolinarici.Topli pozdrav.

      Избриши