Verovatno da svako kuva ovo jelo, na način kako njiihova porodica
najviše voli. Ja sam naučila pasulj da kuvam, još kao mlada domaćica, od
muževljeve nane, kad nisam znala baš nista da skuvam. Nana je živela 97
godina i do zadnjeg momenta je volela da sama sebi skuva ručak.Tokom
godina sam dodavala i oduzimala i na kraju dobila ono što mi volimo.
450 g pasulja
2 glavice crnog luka
2 zelene paprike (ja stavljam ljute)
2 šargarepe
1 struk praziluka
2 lovorova lista
500 g suvih rebara sa više mesa
3-4 čena belog luka
1 kašičica crvene mlevene paprike ( ja koristim dimljenu mlevenu papriku )
1/2 kašičice mlevenog bibera
prstohvat nane/suve
1 kašika suvog začina
1 kašika brašna
Sastojci:
2 glavice crnog luka
2 zelene paprike (ja stavljam ljute)
2 šargarepe
1 struk praziluka
2 lovorova lista
500 g suvih rebara sa više mesa
3-4 čena belog luka
1 kašičica crvene mlevene paprike ( ja koristim dimljenu mlevenu papriku )
1/2 kašičice mlevenog bibera
prstohvat nane/suve
1 kašika suvog začina
1 kašika brašna
Priprema:
Pasulj ocistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uvece, pre kuvanja
.Ujutru staviti da se kuva, pustiti da
provri, pa kuvati oko desetak minuta, procediti prvu vodu, neko je baca
neko ne, ja je bacim. Pasulj naliti sa toplom vodom, iseckati sitnije 2
glavice crnog luka pa dodati pasulju, dodati 2 lovorova lista i
očistiti i naseći šargarepe, te ih dodati pasulju.Dodati oprana suva
rebra.
Kuvati oko sat i po do dva sata, u
zavisnosti od vrste pasulja, neki se skuvaju brže, neki ne.Možda će biti
potrebno da dodate još vode, svaki put nalite vodom koja je vec topla. (
kad mi je potrebno da dodam vodu prokuvam je u kuvalo ) Dodati onoliko
vode koliko hoćete da vam je pasulj, gust ili redak.
Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku ( po
želji miožete zapržiti i hladnom zaprškom, umutiti brašno i mlevenu
papriku i usuti u pasulj i i kuvati zajedno sa pasuljem…obično koristim
hladnu zapršku za jela, ali pasilj volim sa ovom klasičnom zaprškom,
ukusniji mi je ). Staviti u tiganj ulje, zagrejati pa staviti kašiku
brašna, propržiti, pazite da vam brašno ne izgori, prohladiti pa dodati
mlevenu papriku, dobro promešati i sipati u kuvani pasulj.
Kada ste zapržili pasulj, dodati sitno
iseckanu i od semenki, očišćenu papriku, propasirani beli luk i sitno
naseckani, prethodno opran, praziluk, ja dodajem i po nekoliko
feferončćića u pasulj.Dodati suvi začin, biber i prstohvat nane ( koja
pomaže kod nadimanja), probati i ako je potrebno dodati još suvog začina
ili soli.
Kuvati još 5 minuta i isključiti.
Povrće namerno stavljam na kraju, jer ne
volim da se skuva i da ostane samo kaša od njega, ovako osetim miris i
ukus paprike i praziluka.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар