среда, 20. фебруар 2013.

Čorbast pasulj sa suvim rebrima

Verovatno da svako kuva ovo jelo, na način kako njiihova porodica najviše voli. Ja sam naučila pasulj da kuvam, još kao mlada domaćica, od muževljeve nane, kad nisam znala baš nista da skuvam. Nana je živela 97 godina i do zadnjeg momenta je volela da sama sebi skuva ručak.Tokom godina sam dodavala i oduzimala i na kraju dobila ono što mi volimo.


Sastojci:

450 g pasulja
2 glavice crnog luka
2 zelene paprike (ja stavljam ljute)
2 šargarepe
1 struk praziluka
2  lovorova lista
500 g suvih rebara sa više mesa
3-4 čena belog luka
1 kašičica crvene mlevene paprike ( ja koristim dimljenu mlevenu papriku )
1/2 kašičice mlevenog bibera
prstohvat nane/suve
1 kašika suvog začina
1 kašika brašna


Priprema:

Pasulj ocistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uvece, pre kuvanja

.Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta,  procediti prvu vodu, neko je baca neko ne, ja je bacim. Pasulj naliti sa toplom vodom, iseckati sitnije 2 glavice crnog luka pa dodati pasulju, dodati 2 lovorova lista i očistiti i naseći šargarepe, te ih dodati pasulju.Dodati oprana suva rebra.

Kuvati oko sat i po do dva sata, u zavisnosti od vrste pasulja, neki se skuvaju brže, neki ne.Možda će biti potrebno da dodate još vode, svaki put nalite vodom koja je vec topla. ( kad mi je potrebno da dodam vodu prokuvam je u kuvalo ) Dodati onoliko vode koliko hoćete da vam je pasulj, gust ili redak.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku ( po želji miožete zapržiti i hladnom zaprškom, umutiti brašno i mlevenu papriku i usuti u pasulj i i kuvati zajedno sa pasuljem…obično koristim hladnu zapršku za jela, ali pasilj volim sa ovom klasičnom zaprškom, ukusniji mi je ). Staviti u tiganj ulje, zagrejati pa staviti kašiku brašna, propržiti, pazite da vam brašno ne izgori, prohladiti pa dodati mlevenu papriku, dobro promešati i sipati u kuvani pasulj.

Kada ste zapržili pasulj, dodati sitno iseckanu i od semenki, očišćenu papriku, propasirani beli luk i sitno naseckani, prethodno opran, praziluk, ja dodajem i po nekoliko feferončćića u pasulj.Dodati suvi začin, biber i prstohvat nane ( koja pomaže kod nadimanja), probati i ako je potrebno dodati još suvog začina ili soli.

Kuvati još 5 minuta i isključiti.

Povrće namerno stavljam na kraju, jer ne volim da se skuva i da ostane samo kaša od njega, ovako osetim miris i ukus paprike i praziluka.

Čorbast pasulj


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар