Basmati pirinač obožavam,povrće još više..
Sastojci:
200 g mlevenog mesa ( po vašem izboru, ja sam imala teleće mleveno )
1 osrednja tikvica
1 žuta paprika
1 crvena paprika
2 manje šargarepe
1 struk praziluka
3 – 4 čena belog luka
1 štap celera
prstohvat Provencijalskog začina
po ukusu vegetin mediteranski mix,biber,so
1 kašika seckanog peršuna
maslinovo ulje
Priprema:
U manju šerpicu staviti basmati pirinač,koji
ste prethodno oprali sa hladnom vodom ( ja ga stavim u cediljku i perem
ga sa hladnom vodom tako što voda curi preko njega ) dodati vodu,
obično stavim jedan prst vode preko pirinča,dodati malo soli i pustiti
da provri. Kad provri,poklopiti i smanjiti temperaturu na minimum i
ostaviti da se tako tiho kuva oko 15 minuta. posle 15 minuta pirinač je
upio vodu i kuvan je. Viljuškom ga rastresti.
U wok tiganju sipati dve tri kašike
maslinovog ulja zagrejati ga i dodati mleveno meso i pržiti oko 7-8
minuta ili dok vam se meso ne isprži.Posoliti i pobiberiti po vašem
ukusu.Izvaditi meso sa rešetkastom kašikom iz wok-a.
Dodati sitnije sečen celer i obe paprike sečene na malo deblje štapiće ili veće kocke, šargarepu koju ste isekli na štapiće i sve to pržiti 3-4 minuta i na kraju dodati tikvicu ,koju ste očistili i isekli na kocke. Povećati temperaturu i pržiti sve to zajedno još nekoliko minuta, samo dotle dok vam tikvica ne omekša.
Pobiberiti, dodati vegetin mediteranski mix po ukusu i prstohvat
Provencijalskog začina,asve dobro promešati, vratiti isprženo meso i još
malo propržiti, samo da se meso zagreje, dodati rastrešeni basmati
pirinač i sve nežno sjediniti da ne polomite zrna pirinča.
Posuti seckanim peršunom i poslužiti.
Umesto mlevenog mesa možete koristiti pileće belo meso ili izbaciti meso potpuno i imati vegeterijanski ručak ili prilog uz neko drugo meso ili ribu.
U originalnom receptu ide i 1 kašika soya sos i 2 kašike soka od paradajza, ja ne volim soya sos i nisam ga stavila a paradajz sos sam namerno preskočila.
Posuti seckanim peršunom i poslužiti.
Umesto mlevenog mesa možete koristiti pileće belo meso ili izbaciti meso potpuno i imati vegeterijanski ručak ili prilog uz neko drugo meso ili ribu.
U originalnom receptu ide i 1 kašika soya sos i 2 kašike soka od paradajza, ja ne volim soya sos i nisam ga stavila a paradajz sos sam namerno preskočila.
Sjajna ideja za ručak! Meni bi ovo bilo sasvim dovoljan obrok, suprugu bih možda još dodala meso :)
ОдговориИзбришиTanja i ja bih komotno mogla pojesti bez mesa,čak ni salata mi nebi bila potrebna.Pozdrav draga moja.
ОдговориИзбриши