петак, 08. фебруар 2013.

Paradižot ( šne nokle ) sa prelivom od vanile

Volim šne nokle i davno, davno ih nisam jela, ni pravila,mislim da sam ih zadnji put jela pre 4 godine, kod drugarice.




  Sastojci za noklice:
 
5 belanaca
4 – 5 kapi limunovog soka

    Sastojci za kremicu:

375ml mleka
375 ml pavlake
5 žumanaca
100 g šećera
1 mahuna vanile ili 1 kašika vanilla paste
4 – 5 kapi prirodnog ulja od pomorandže ( po ukusu izostaviti )

Priprema:

U dublju šerpu staviti mleko i pavlaku sa mahunom vanile, koju ste rasekli na pola i sa tupim delom noža skinuli semenkice i pusiti da provri.Kad provri izvaditi mahunu vanile. ( Ja koristim vanilla paste )

Dok se mleko zagreva, odvojiti žumanca od belanaca, umutiti belanca sa nekoliko kapi limuna, dodatkom limunovog soka,noklice će biti čvršće.

Vaditi noklice sa kašikom i spuštati ih u vrelo mleko i kuvati ih,kuvane izvaditi rešetkastom kašikom i ostaviti u cediljku da se ocede.Tako raditi dok imate belanca.

Kad su noklice kuvane, treba vam ostati pola litre mleka.

Mutiti žumanca zajedno sa šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu kremu…dodati kapi narandžinog ulja, sve sjedinite.

Vrelo mleko uzimati sa kutlačom i polako sipati u žumanca,stalno muteći mikserom,ovo radimo da temperiramo žumanca, u protivnom žumanca će nam se skuvatu u dodiru sa vrelim mlekom..tako uraditi sa 3 do 4 kutlače toplog mleka. Vratiti šerpu sa mlekom na šporet i polako sipati temperirana žumanca nazad u ostatak mleka. Kuvati, stalno mešajući na niskoj temperaturi dok ne dobijete gustu kremu koja bi trebala,kad je dovoljno gusta da prekrije zadnji deo varjače i kad vi povučete prstom da ostavi trag iza sebe.
Krema bu trebala da bude potpuno glatka, ako nije,možete je procediti kroz cediljku u slučaju da niste dobro temperirali žumanca ili umutiti sa štapnim mikserom ( on će razbiti sve grudvice ).

Rasporedite noklice u manje posudice ili u jednu veću, preliti skuvanim kremom i ostaviti u frižider da se ohladi.  (po ukusu možete staviti po dnu posude petite beure keks, staviti noklice i sipati kremu  preko njih, ja ih volim bez keksa)

Poslužti  dobro ohlađene.

Ova krema se može koristiti i za razne prelive za pite sa voćem ili palačinke.

Ideja je odavde, ja sam kremu upotrebila za ovu poslasticu i oduševljena sam sa ovom kremicom.

Paradižot ili ti šne nokle na moj način 007

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Stalno mužu pričam o Šne noklama (on ih nije nikad jeo) a nikako da napravim. Ne znam ni sama zašto, nije komplikovano i ne traje dugo, najduže traje hlađenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela, ne čekaj više, nego ih napravi...ja sam oduševljena sa ovom kremicom.

      Избриши
  2. joj sne nokle.. mislim da sam ih zadnji put jela u djetinjstvu.. i uvijek sam voljela vise zuti dio nego bijeli.. hehe.. moracu i ja da se nakanim da ih napravim nekad kad nabavim domaca jaja =)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za ovo ti ne trebaju domaća jaja, jer kuva se i belanac i žumanac. Ja ovde retko kad dobijem domaća jaja, ali kupujem jaja koja sadrže lutein u sebi i baš su lepa žuta, kao domaća.

      Избриши