Izvrstan prilog od povrća ili kompletan vege ručak
Sastojci:
1 kašičica balsamik sirćeta
1 kašičica javorovog sirupa ili meda
50 g hladnog putera
2 + kašike maslinovog ulja
650 g šargarepe
350 g mladog krompira
250 ml temeljca ili vode
3 čena pasiranog belog luka
100 g graška
60 g spanaća
2 kašićice seckanog estragona
Priprema:
Šargarepu očistiti i iseći na deblje štapiće oko 4-5cm dužine.
U dublji tiganj staviti kašiku putera i kašiku maslinovog ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi,dodati šargarepu i pržiti,poklopljunu, dok ne omekša i ne dobije lepu zlaćanu boju,povremeno ali nežno,promešajte. Rešetkastom kašikom izvaditi i staviti na tanjir.
U dublji tiganj staviti kašiku putera i kašiku maslinovog ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi,dodati šargarepu i pržiti,poklopljunu, dok ne omekša i ne dobije lepu zlaćanu boju,povremeno ali nežno,promešajte. Rešetkastom kašikom izvaditi i staviti na tanjir.
Mladi krompir očistiti i iseći na pola ( ako nemate mladi krompir
može i običan krompir, samo ga iseći na malo veće kocke ).U isti tiganj
dodati još jednu kašiku putera i maslinovog ulja,rasporediti krompir da
je u jednom redu,malo posoliti i pržiti ga polu poklopljenog oko 5 do 7
minuta,dok ne dobije lepu braonkastu bojicu,po potrebi promešajte ali
pazite da vam se ne rasturi krompir.Dodajte temeljac ili vodu,pustiti da
provri, smanjite temperaturu i polupoklopljeno kuvajte oko desetak
minuta ili dok vam krompir ne omekša.U tiganju treba ostati 2-3 kašike
tečnosti.Dodati pasirani beli luk i propržiti ga sa krompirom samo dok
ne zamiriše,vrlo nežno promešajte.
U tiganj dodati ispržene šargarepe, grašak ( ako koristite smrznuti
grašak prvo ga odmrznite ) i 1i po kašičicu soka od limuna, nastruganu
koricu, balsamik sirće,iseckani taragon,kašičicu javorovog sirupa ili
meda i kašiku vode,koje ste prethodno sve zajedno izmešali i svež
spanać. Propržiti sve zajedno samo dotle dok vam spanać ne omekša,oko
minut dva,nežno mešajući.
Na kraju dodati ostatak putera i promešati samo dok se puter ne otopi.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sipati na veliki oval i poslužiti
Prijatno!!!!
Na kraju dodati ostatak putera i promešati samo dok se puter ne otopi.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sipati na veliki oval i poslužiti
Prijatno!!!!
Već znam, ovo će biti omiljeni recept mom suprugu. On obožava ovakve povrtne stvari. Hvala!
ОдговориИзбришиMolim i drago mi je da mogu da ti olakšam sa onom uzrečicom,"šta ćemo danas za ručak"?
ОдговориИзбриши