Ovde vam neću pisati recept za palačinke, već neke trikove kako dobiti
lepše i bolje palačinke…mnoge od njih već i znate a nešto novo ćete i
naučiti
Sastojci:
mleko
kisela voda
šne od belanca
pivo
Priprema:
Palačinke će vam bolje uspeti ako ostavite testo 20-30 minuta da masa nabubri. Za to vreme spremite nadev.
Ako u testo za palačinke dodate čašu piva ili sneg od belanaca, palačinke će biti rastresitije.
Palačinke će biti ukusnije i mekše ako u testo umešate kašičicu sirćeta.
Ako u testo za palačinke dodate malo mineralne vode, palačinke će vam biti mekanije.
Ako se palačinke ohlade, podgrejaćete ih
tako što ćete ih zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u rernu na
200°C. Nakon zagrevanja, svaku napunite nadevom.
Da bi palačinke bile ukusnije, umesto
hladnog mleka upotrebite toplo i izlupajte čvrstu masu od mleka, jaja i
brašna. Takođe se preporučuje odvajanje belanaca od žumanaca. Od
belanaca izlupajte čvrst sneg i izmešajte ga u testo tek na kraju. U
testo dodajte malo praška za pecivo, pa će vam lepše narasti.
Testo za palačinke se može duboko zamrznuti.
Palačinke možete i unapred pripremiti,
napuniti ih nadevom od povrća ili mesa i umotati. Lepo smotane palačinke
složite u posudu za duboko zamrzavanje i zamrznite ih. Kada treba da ih
upotrebite, izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte
kiselim mlekom ili umakom od paradajza i pecite u rerni na 150°C,
otprilike 30 minuta.
Testo za palačinke
Ako pripremate palačinke za dve osobe:
125 g brašna (tip 400, meko)
1 jaje
1 kašika ulja
malo mlake vode ili mleka
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za četiri osobe:
200 g brašna (tip 400, meko)
2 jaja
1 kašika ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za šest osoba:
300 g brašna (tip 400, meko)
3 jaja
4 kašike piva
5 kašika ulja
1/2 l mleka
kašičica soli i šećera
mlake vode po potrebi
Ako pripremate palačinke za osam osoba:
500 g brašna (tip 400, meko)
4 jaja
1/2 l mleka
2 kašičice soli i šećera
1 kašika ulja
mlake vode po potrebi
Ako pripremate palačinke za dve osobe:
125 g brašna (tip 400, meko)
1 jaje
1 kašika ulja
malo mlake vode ili mleka
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za četiri osobe:
200 g brašna (tip 400, meko)
2 jaja
1 kašika ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za šest osoba:
300 g brašna (tip 400, meko)
3 jaja
4 kašike piva
5 kašika ulja
1/2 l mleka
kašičica soli i šećera
mlake vode po potrebi
Ako pripremate palačinke za osam osoba:
500 g brašna (tip 400, meko)
4 jaja
1/2 l mleka
2 kašičice soli i šećera
1 kašika ulja
mlake vode po potrebi
Savet:
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mleka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mleka.
Savet:
Testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mleka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mleka.
Savet:
Testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.
Savet:
Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
Savet:
Testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.
Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
Savet:
Testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.
Savet:
U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.
Savet:
Koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da “podmazujete” tiganj.
U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.
Savet:
Koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da “podmazujete” tiganj.
Savet:
Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte.
Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte.
Нема коментара:
Постави коментар