понедељак, 25. фебруар 2013.

Moja lisnata pogača

Danas idemo u goste kod naših dragih prijatelja i red je pomoći prijateljici….moj zadatak je bio da umesim hlebizbor je pao na ovu pogaču, davno želim da je isprobam, a svi vi znate koliko ja volim testa ( mora da sam u nekom u drugom životu bila pekarica ) a do pre 3-4 godine, dok nisam počela da se družim sa vama,hleb nikada nisam umesila. Dok je mama bila živa ona je obično mesila hleb….ja sam bila degustar, sada ja mesim hleb a muž je degustator.





 Sastojci za testo:
 
12 g suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika brašna
700 g brašna za hleb
200 g kisele pavlake
250 ml mlaćenice ( buter milk,jogurt )
2 žumanca
50 ml otopljenog slanog  putera

    Za premazivanje testa :

150 g slanog putera
1 jaje ( ili samo žumanac sa kašikom mleka )
susam, curoket


Priprema:

Zagrejati mlaćenicu i dodati kvasac,kašičicu šećera,kašiku brašna i sve to sjediniti.Ostaviti na stranu da se kvasac podigne. 

Izmeriti brašno i prosejati u posudu za mešenje,dodati so, podignuti kvasac, kiselu pavlaku, blago umućena žumanca i otopljen puter. Sve to sjediniti sa rukom dok ne počne testo da se odvaja od stranica posude.Isipati na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko i elastično testo. ( Testo je na mekšoj strani, ako se testo lepi dodavati, po malo, još kašiku dve brašna )


Oblikovati u loptu, vratiti nazad u posudu gde ste zamesili i premazati testo sa uljem. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se količina udvostruči.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i premesiti ga. Podeliti na 7 jufkica i svaku jufkicu ponovo premesiti, ostaviti na stranu i prekriti sa najlonom i pustiti desetak minuta da se testo odmori.


lisnata pogača

Svaku jufkicu rastanjiti oklagijom u veličini malog plitkog tanjira i premazati sa puterom,koji ne trebate rastopiti već prstima kidati komadiće i razmazati vrlo blago preko testa.Neka ostanu komadići putera.


lisnata pogača

Svaku sledeću jufkicu koju rastanjite prvo prebacite preko prethodno namazane,blago podviti krajeve svuda okolo jufkice pa tek onda premazivati je sa puterom.


lisnata pogača


Kada ste završili sa jufkicama, oblikovati loptu od premazanih jufkica,malo spljosniti rukom odozgore,zaviti sa najlonom i ostaviti u frižider pola sata.


lisnata pogača

Na, blago pobrašnjenjenoj radnoj površini rastanjiti testo što više možete, ali budite pažljivi da vam puter ne izađe iz testa.Krug bude poprilično veliki ( nisam merila prečnik ),i na sredinu testa iseći dve lente po dužini ( pogledajte sliku )  i preseći ih na pola po celij sredini testa. Premazati testo sa malo otopljenog putera. Lente uviti u rolate i staviti na sredinu tepsije,veličine 28cm prečnika ,koju ste podmazali.


lisnata pogača

Preostale 4 četvrtine testa iseći na trouglove, pazite da vam trouglovi budu podjednake veličine ( moji nisu i tek sam kasnije videla da sam trebala paziti da budu isti,jer su lepši, mada ni moja pogača nije bila loša na izgled ).


lisnata pogača


Svaki trougao uvijati tako da idete po ivici testa, mada u receptu koji sam videla na netu kaže uviti testo u veće kifle i preseći svaku kiflu na pola. Sledeći  put ću isprobati i na taj način pa ću videti koji je lakši.


Ređati uvijene trouglove oko uvijenih rolata, koji su na sredini tepsije,širu,tupu stranu trougla staviti do ivice tepsije.Kada ste završili sa ređanjem trouglova, pokriti sa najlonom i ostaviti oko pla sata da još malo naraste.


lisnata pogača


Za to vreme zagrejte rernu na 180*C ( ili na kojoj vi temperaturi pečete hleb ).

Naraslo testo premazati sa  celim jajetom koje ćete umutiti sa kašikom mleka a možete i samo sa belancetom, preostalim od testa ( dovoljno je jedno belance, koje ćete blago umutiti sa viljuškom ) posuti sa sa cureketom rolate u sredini a susamom preostale kiflice ili sve sa susamom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni ( ja sam stavila odmah kad sam ujključila rernu, što znači da je bila hladna ) prvih desetak minuta na ovu temperaturu a posle smanjiti na 160*C ( ili kako već vaša rerna peče, ja sam malo kasno smanjila temperaturu, zato mi je više pečenija nego što bih ja volela ).Po potrebi, ako previše rumeni, prekriti sa pek papirom.

Pečenu pogaču ostaviti na žici,u tepsiji, da se prohladi pa tek onda poslužiti.


lisnata pogača

Idealna je za predjela sa mezom ili kao hleb,uz ručak.




Veoma je važno da vam svi sastojci budu sobne temperature, osim mlaćenice,koju zagrevatei puter da vam bude samo malo omekšan.


lisnata pogača



Prijatno!!!!


Recept je objavljen i na engleskom na ovom blogu

http://www.stylishboard.com/pull-apart-bread-roll-cake-simply-delicious

Нема коментара:

Постави коментар