уторак, 19. фебруар 2013.

Sutlijaš

Moja deca i suprug obožavaju ovu poslasticu, koja se brzo napravi. Ja je volim kad je dobro rashlađena.


Sastojci: 1 l punomasnog mleka, 100 g kočanskog ili turskog pirinča, 75 g šećera ili po ukusu.., 1 mahuna vanile, 1/2 kašičice cimeta

Priprema: U osrednju šerpicu staviti mleko, šećer ( mi ne volimo puno slatko,po ukusu se može staviti i više šećera ili meda, kao zaslađivač ) i mahunu vanile, koju ste rasekli i tupim delom noža,ostrugali semenke, blago ispran pirinač i pustiti da provri.

Pirinač ( ja koristim kočanski pirinač ili turski pirinač, a možete koristiti bilo koji pirinač okruglog zrna ) staviti u cediljku i isprati ga.

Pustiti da kuva na tihoj temperaturi, povremeno promešati.( ako volite suvo grožđe, možete staviti i šaku suvog grožđa) da vam se pirinač i mleko na zalepe za dno šerpe.( možete izvaditi mahunu vanile sada ili tek na kraju kad vam se pirinač skuva )Pri kraju se mora mnogo više mešati jer je pirinač dosta upio mleko.

Kad vam se pirinač skuvao i upio mleko, ko voli ređi sutlijaš može dodati još mleka, ja obično ne dodajem jer volim da mi je gusto ali ne i pregusto, sipati u zdelice iz kojih ćete poslužiti i ostaviti da se ohladi.( moji jedu dok je još topao a ja ga volim kad je dobro raslađen ) posuti cimetom i poslužiti.

Ko voli može poslužiti sa umućenom slatkom pavlakom i voćem sa strane.

Primetila sam da sve vrste pirinča ne upjaju isto tečnost tako da zaista nisam sigurna koliko vam je tačno potrebno pirinča. Kad koristim turski pirinač potrebno mi je na litar mleka oko 100 g pirinča a kad koristim italijanski pirinač ( nije arborio već običan pirinač okruglog zrna potrebno mi je oko 125 g na litar mleka )


Prijatno!!!!!



Ovo je cvet trilium-a

8 коментара:

  1. Jedva sam naučila da pravim sutlijaš, uglavnom mi je bio zbijen i previše skuvan, u redu je dok je topao a kad se ohladi može se nožem sjeći.
    Mene su učili da se prvo pirinač kuva u vodi pa se poslije doda mlijeko. Kad sam prvi put probala da kuvam samo u mlijeku vidjela sam da je ukus intezivniji i da je sutlijaš kremastiji.
    A cimet i sutlijaš, idealan spoj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ja sam ga ranije uvek kuvala od prilike ali uvek u mleku, tako sam naučila od mame, ja ga tako kuvanog prvo u vodi nikad nisam probala... ali znam da mi je muž pričao da ga je njegova mama tako kuvala.
      Hvala draga Vela.

      Избриши
  2. U mlijeku je znatno bolji onaj sto se kuva na vodi bude vodnjav poslije. Moja je mjera oko 7 kasika na 1l+vanila i secer i jedem ga jos vrelog sa cimetom mmmmm ali odavno ga nisam pravila jer moji nece ni da pomirisu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hajde pozvaću te ja kad ga budem pravila, kod mene stariji sin i muž ga obožavaju, ja ga obožavam hladnog a mlađi sin će jesti, ali mnogo više voli griz sa mlekom.

      Избриши
  3. Obožavam sutlijaš, skoro sam ga pravila u neobičnoj varijanti sa prelivom od višanja (kao slatko), odlično je, pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh to bi bila dobra ideja, ne znam da li bi ga moj muž voleo, ali verujem da bi probao.Dobila sam teglu slatka od višanja na cool okupljanju u Beogradu, ne znam ko mi je poklonio tu teglu, da znaš da bih mogla da to isprobam sa tim slatkom.Pozdravljam te draga moja Aleksandra

      Избриши
  4. Kako dugo nisam jela ovaj desert. Mi da zovemo riža na mlijeku, no pošto je moja mama iz Bosne često mi ga je pravila dok sam bila mala. Predivan je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si Tamara....obično se pravi deci za doručak ili brzu poslasticu,deca odu a mi stariji i zaboravimo na to...ja je isto tako retko pravim, mislim da je ovo drugi put za desetak godina i ne bih je opet pravila da me sin nije podsetio kad smo bili kod njega ovog vikenda.Topli pozdrav i hvala.

      Избриши