Izuzetno dobra i ukusna čorbica, puna proteina i povrća...ko voli,neka izvoli.
Sastojci:
150 g leće/sočiva
3 do 4 kašike ulja
1 veća šargarepa,očišćena i isečena na kockice
2 štapa celera isečenih na polumesece
4 čena pasiranog belog luka
1 glavica crnog luka,sitno iseckanog
pola struka praziluka (samo beli deo )
250 g skuvanih leblebija/slanutka
1 konzerva seckanog paradajza od 800 ml ili 400 g svežeg, oljuštenog i sitno isečenog
nekoliko ljutih papričica ( ili po ukusu )
seckani korijander/peršun
1 kašičica rendanog đumbira
Po ukusu začini:
kurkuma, kumin,mediteranski vegeta mix,biber,dimljena paprika
i još:
neka dimljena kobasica a može i bez mesa
150 g leće/sočiva
3 do 4 kašike ulja
1 veća šargarepa,očišćena i isečena na kockice
2 štapa celera isečenih na polumesece
4 čena pasiranog belog luka
1 glavica crnog luka,sitno iseckanog
pola struka praziluka (samo beli deo )
250 g skuvanih leblebija/slanutka
1 konzerva seckanog paradajza od 800 ml ili 400 g svežeg, oljuštenog i sitno isečenog
nekoliko ljutih papričica ( ili po ukusu )
seckani korijander/peršun
1 kašičica rendanog đumbira
Po ukusu začini:
kurkuma, kumin,mediteranski vegeta mix,biber,dimljena paprika
i još:
neka dimljena kobasica a može i bez mesa
Priprema:
Procediti i odstraniti lovorov list i čenove belog luka.
Začiniti je sa još soli,limunovim sokom, svežim biljčicama i možete je jesti samo na taj način ili je sačuvati u frižideru, do nedelju dana, i koristiti je za razne čorbe,supe,salate,pljeskavice.
U veću šerpu staviti ulje i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi oko 5 minuta ili dok vam luk ne postane staklast, dodati sitno iseckan praziluk i njega pržiti dok ne omekša a zatim dodati, beli luk,celer,đumbir i šargarepu i ako dodajete sušenu kobasicu dodati i nju i sve to zajedno pržiti nekoliko minuta. Dodati začine po ukusu i njih pržiti dok ne osetite da su pustili aromu.
Dodati kuvanu leću/sočivo, leblebije/slanutak i paradajz iz konzerve, naliti sa vodom ili povrtnim temeljcem do željene gustine i kuvati još pola sata do 45 minuta na veoma tihoj temperaturi, samo da pomalo vidite mehuriće na vrh tečnosti.
Probati za začine, dodati šta je potrebno.
Posuti sitno seckanim korijanderom/peršunom i poslužiti sa prepečenim hlebom.
Posuti sitno seckanim korijanderom/peršunom i poslužiti sa prepečenim hlebom.
Recept je vegeterijanski, ja sam po svom dodala dimljenu kobasicu a vi
uradite kako vi volite. Marokanci isključivo jedu jagnjetinu.
Prijatno!!!!!
Superrr! Cim sam videla ovo Marokanska...znala sam da je nešto za mene.
ОдговориИзбришиHvala Mirjana....ako voliš marokansku kuhinju volećeš i ovo, sigurna sam.Topli pozdrav.
ИзбришиOdlicna corba. Prepuna ukusa. Za mene ovo cini kompletan obrok. Divna je, svi smo se lepo naruckali. Opet, i za ovaj recept mogu reci samo reci hvale. Pozdrav, draga Zoko:)
ОдговориИзбришиNale, izuzetno mi je drago da si isprobala ovu čorbu i da vam se dopala.Mi je obožavamo,jer kao što i sama kažeš, puna je ukusa i posle nje nije ništa više potrebno.Kompletan obrok.Topli pozdrav.
ОдговориИзбриши