Idealan kolač sa kafom.
Sastojci:
500 g očišćenih trešanja ili višanja
4 jajeta
200 g šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
65 g otopljenog putera
310 ml mleka
2 kašike ruma
400 g brašna
16 g praška za pecivo ( 1 kesica )
2 kašičice čokolade u prahu ili kakao
malo hladnog putera za podmazivanje kalupa
Priprema:
Očistiti višnje od košpica.
Mutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete gustu svetlu smesu. ( ako koristite trešnje staviti 150 g šećera jer višnje su kiselije od trešanja ) Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i dodavati naizmenično sa mlekom u smesu od jaja, stalno muteći mikserom.Spatulom očistiti zidove posude i dalje mutiti.Na kraju dodati,otopljen i prohlađen puter i 2 kašike ruma.Umutiti sve zajedno.
Kolač se može peći u kuglof kalupu ili u vatrostalnoj posudi/plehu, ako pečete u kuglof kalupu, namazati kalup sa hladnim puterom i ostaviti u zamrzivač 5 minuta, posuti sa malo brašna pa tek onda sipati smesu. Ako koristite vatrostalnu posudu premazati sa malo ulja i posuti sa malo brašna.
Pola smese sipati u kalup, staviti pola količine višanja preko smese a u ostatak žute smese dodati čokoladu u prahu ili kakao,dobro sjediniti i sipati preko voća.Odozgore staviti ostatak voća. Sa nekim štapićem malo izmešati testo da vam bude šareno a i ne morate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 minuta, smanjiti temperaturu na 160*C i peći još 30 minuta ili dok vam štapić,koji zabodete u sredinu kolača, ne izađe čist.
Ako pečete u vatrostalnoj posudi/plehu, koristite veličinu 15cm X 20cm ili sličnih veličina i peći na 175*C oko pola sata
Pečen kolač ostaviti na žici,u kalupu, da se prohladi,prevrnuti ga na žicu i ostaviti da se ohladi do kraja. Ako je ispečen u plehu/vatrostalnoj posudi, nema potrebe da se kolač vadi. ( kod nas se nije čekalo da se ohladi )
Posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili čašom mleka.
Not only for coffee, but also for tea. ;) I will take a slice of this delicious cake and a cup of hot tea, then my day will be better.
ОдговориИзбришиHave a nice day, Zokie! :)
Go for it. It can be served with coffee,tea, cold drink...whatever you like,my dear.Thank you.Hugs and kisses ( XOXOX)
Избришиobožavam kuglofe. Tvoj baš dobro izgleda. Biće isproban u skorije vreme :D
ОдговориИзбришиHvala draga Sanja.
ОдговориИзбришиPrelep je... Zorice, molim Vas pošaljite mi adresu da Vam mogu poslati nagradu koju ste još daaaaavnooo osvojili. Nikako da stignem, a i zaboravila sam na to. Izvinite...
ОдговориИзбришиHvala ti Miki puno....i ja sam zaboravila za to. Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиZaista, idealan kolač za uz kavu. Samo mislim da ge nebi mogla prestati jesti i nakon kave. :)
ОдговориИзбришиU pravu si Tamara, nismo ni mogli, pogotovo moj muž.Topli pozdrav.
Избриши