Idealan hleb za sendviče ili za doručak sa sirom i paradajzom
600 g brašna + 50 g za oblikovanje
150 ml tople vode
250 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
50 ml maslinovog ulja +1 kašika za premazivanje
2 kašičice soli ili po ukusu
10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
175 g seckanih crnih maslina
Priprema:
U 150 ml tople vode staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasavc podigne.
Prosejati brašno, napraviti udubljenje i
dodati so, maslinovo ulje,nadošli kvasac i jogurt. ( umesto jogurta
možete staviti celu količinu tople vode )Sve sjediniti sa brašnom i kad
počne da se odvaja od stranica posude,isipati na radnu površinu i
umesiti glatko testo ( možda će biti potrebno da dodate još malo brašna
).
Masline ( moje su bile konzervirane u vodi i već isećene na kolutove, ja sam ih dobro ocedila i osušila kuhinjskim papirom ) umesiti u testo, dodavajući po trećinu od ukupne količine.
Oblikovati testo u loptu, vratiti u posudu za mešenje,premazati sa malo maslinovog ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Masline ( moje su bile konzervirane u vodi i već isećene na kolutove, ja sam ih dobro ocedila i osušila kuhinjskim papirom ) umesiti u testo, dodavajući po trećinu od ukupne količine.
Oblikovati testo u loptu, vratiti u posudu za mešenje,premazati sa malo maslinovog ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Naraslo testo premesiti i podeliti na 12
loptica, svaku premesiti ponovo i oblikovati u kajzerice. ( ovde će vam
trebati onih 50 g brašna,testo je dosta meko i lepljivo )
Ja sam od pola testa napravila hleb a od pola kajzerice,vi kako hoćete.
Pleh prekriti papirom za pečenje,poređati napravljeno pecivo i hleb,malo raseći sa oštrim nožem, ( i ne morate ) premazati sa maslinovim uljem,prekriti najlonom i ostaviti još pola sata da naraste.
Ja sam od pola testa napravila hleb a od pola kajzerice,vi kako hoćete.
Pleh prekriti papirom za pečenje,poređati napravljeno pecivo i hleb,malo raseći sa oštrim nožem, ( i ne morate ) premazati sa maslinovim uljem,prekriti najlonom i ostaviti još pola sata da naraste.
Zagrejati rernu na 200*C i peći oko 20 minuta ili dok vam fino ne porumene.
Ako pečete u obliku hleba, trebaće vam više vremena, oko 30 minuta.
Ispečene kajzerice poprskati sa malo hladne vode,pokriti ih krpom i ostaviti da se prohlade.
Ako pečete u obliku hleba, trebaće vam više vremena, oko 30 minuta.
Ispečene kajzerice poprskati sa malo hladne vode,pokriti ih krpom i ostaviti da se prohlade.
i u obliku hleba
Ideja je odavde sa nekim izmenama
Prijatno!!!!
Well done, Zokie, you did a great job! I will prepare the best sandwich with this bread. :)
ОдговориИзбришиHave a lovely day, friend! :)
And you will love it.Trust me. Thanks a lot my dear friend!!!!
ИзбришиMnogo volim peciva sa maslinama. Odlično.
ОдговориИзбришиMi isto volimo masline i sve sa njima.Hvala i pozdrav.
Избриши