Izuzetno lep kolač, za sve vas koji volite voćne kolače,na malo drugačiji način.Probajte,dopašće vam se.
" ......Nikada ne žalite što ste upoznali neku osobu u svom
životu.....Jer,dobre osobe ti daruju sreću....Loše ti daju iskustvo,a
zle ti daju lekciju....U svakom slučaju,dobijaš nešto,i ne možeš nikako
biti gubitnik,jer u životu,koliko si naučio, toliko si pobedio........"
Meša Selimović
Sastojci:
12 zrelih kajsija
225 g svenamenskog brašna
50 g gustina
3 jajeta
135 g otopljenog putera
125 ml mleka
10 g praška za pecivo
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
1 kašika kakaoa
1 kašika ruma ili mleka
50 g čokoladnih suzica
prstohvat soli
12 zrelih kajsija
225 g svenamenskog brašna
50 g gustina
3 jajeta
135 g otopljenog putera
125 ml mleka
10 g praška za pecivo
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
1 kašika kakaoa
1 kašika ruma ili mleka
50 g čokoladnih suzica
prstohvat soli
Priprema:
Izdvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne i ostaviti sa strane.
Umutiti žumanca sa postepenim dodavanjem šećera i vanile u gustu i svetlu smesu,dodati otopljen puter i njega umutiti.
U zdelu pomešati brašno,gustin i prašak za pecivo i prosejati iznad posude gde je smesa od jaja,ali ne sve odjednom, nego po malo, pa onda dodavati naizmenično mleko i brašno. Kad je sve umućeno dodati belanca i umešati sa spatulom.
U zdelu pomešati brašno,gustin i prašak za pecivo i prosejati iznad posude gde je smesa od jaja,ali ne sve odjednom, nego po malo, pa onda dodavati naizmenično mleko i brašno. Kad je sve umućeno dodati belanca i umešati sa spatulom.
Smesu podeliti na dva dela u jedan deo dodati čokoladne suzice i
sjediniti sa smesom a u drugi deo dodati kakao,koji ste izmešali sa
kašikom ruma ili mleka.
Pleh,veličine 22cm X 34cm prekriti sa papirom za pečenje i stavljati naizmenično po jednu kašiku od oba testa.
Kad ste završili sa sipanjem smese,uzeti neki štapić i sve to izmešati zajedno da dobijete mramorni kolač.
Po želji, možete posuti sa listićima badema.
Po želji, možete posuti sa listićima badema.
Po vrhu kolača poređati polutke kajsija.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 30 do 35 minuta.
Ohladiti,posuti sa prah šećerom,iseći na kocke i poslužiti.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 30 do 35 minuta.
Ohladiti,posuti sa prah šećerom,iseći na kocke i poslužiti.
Ideja je odavde.
Prijatno!!!!
Zokie, it's a fantastic marble cake! The apricots are a wonderful idea, I like it!
ОдговориИзбришиGood night and sweet dreams, friend! :)
Thanks a million,my friend. Sweet dreams to you to.
Избриши