уторак, 16. јул 2013.

PITA OD MESA I ŠAMPINJONA

Pite sa mesom obožavam a otkako sam prvi put probala po ovom receptu jako mi se dopala kombinacija šampinjona i mesa...ja je pravim malo drugačije od originalnog recepta, pa ako želite,probajte je i vi.



 Sastojci za pitu:

500 g kora za pitu
300 g mlevenog mesa,po izboru
400 g šampinjona
1 mala glavica crnog luka
1 struk ( samo beli i svetlo zeleni deo ) praziluka
4 čena belog luka
1 mali feferončić ( ne mora )
2 kašike sitno iseckanog peršuna
začini - po ukusu; sveže samleveni biber, vegeta,so
ulje za prženje

Za preliv: 

4 jajeta
250 g kiselog mleka ili gustog jogurta
50 ml ulja
50 ml mleka
1 kašičica vegete ili suvi začin koji koristite

Za premazivanje kora:

50 ml ulja
100 do 150 ml kisele vode ili soda voda


Priprema:

 U dublji tiganj sipati malo ulja i zagrejati ga na osrednjoj temperaturi.

Crni luk sitno iseckati i dodati u zagrejano ulje i pržiti dok ne omekša,oko 5 minuta,dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno očistili od prvih listova i oprali, pržiti dok i on ne omekša. Dodati šampinjone koje ste isekli na krupne kockice,sitno iseckan feferončić ( ako ne volite da bude po malo ljutkasto, izostavite feferončić ) i beli luk, koji ste iseckali na sitnije komadiće.
Pržiti sve zajedno oko 5 minuta na malo jačoj vatri, mešajte i pazite da vam ne izgori, na kraju dodati mleveno meso i pržiti dok meso se ne uprži a tečnost ispari.
Kad se malo prohladi dodati sitno iseckan peršun i začine po vašem ukusu.

 U manju zdelu umutiti jaja i suvi začin, dodati ulje i sjediniti sa jajima, dodati kiselo mleko i mleko i sve zajedno umutiti da dobijete tečnost gustine kao za palačinke.Ostaviti sa strane.

U manju činijicu sipati ulje i kiselu vodu.

Kore raspodelite da imate dovoljno za tri reda. ( Kod mene su bile 12, ja sam na dno stavila 5 kora, drugi red 4 i zadnji red 3, vi kako hoćete...ja volim kad mi je donji red malo deblji )
Svaku koru, sa kuhinjskom četkicom premazati sa mešavinom ulja i kisele vode.
Vatrostalnu posudu,veličine 22cm X 34cm,premazati sa vrlo malo ulja i prvi koru ušuškajte  u posudu a preostale kore naborajte kao harmoniku i stavljajte u posudu, prvo jednu koru, ali da bude onako rastresito naborana, i drugu koru do nje a one druge dve kore preko njih,popreko,isto tako naborane,pritisnuti ih blago sa rukamai  sipati preko kora., pola, od ukupne količine, mesa i šampinjona.
Preko mesa staviti opet dve kore,koje ste premazali sa uljem i kiselom vodom a preko njih,popreko opet dve kore, ( ako su isuviše dugačke, preseći ih preko pola da mogu da stanu u posudu i preko sipati ostatak mesa i šampinjona.


Završiti sa dve naborane kore preko mesa i na kraju staviti celu koru preko i ušuškati je sa svih strana.

Pitu iseći na kocke. Preliti je sa umućenom smesom od jaja i kiselog mleka prvo svuda po malo, a onda isipati ostatak smese preko i sa viljuškom pomerati između isečenih delova da smesa uđe svuda podjednako.



Uključiti rernu na 180*C da se zagreje a pita da malo odstoji da se preliv upije u kore.
Peći je oko 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni


Pečenu pitu ohladiti,iseći ponovo tamo gde ste je već sekli i poslužiti sa kiselim mlekom, jogurtom ili čašom piva.




Idealno za predjelo ili večeru.

Ovu pitu volim zato što nije masna, jer obično pite sa mesom su baš masne.

Prijatno!!!!

Draga Veselinka, počivaj u miru!!

6 коментара:

  1. Zokie, it's looks soooo delicious! Mmm, I'm hungry... ;)
    Well done, I like it very much! Have a nivce evening, frined! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Thank you Gery,maybe one day we will enjoy it together.Have a nice day,my dear friend!!

    ОдговориИзбриши
  3. Pite sa mesom su masne zbog prethodnog dinstanja mesa, mi bosanci to nikad ne radimo, uvijek stavljamo sirovo meso. A ova kombinacija mesa i šampinjona, mislim da ne bi mogla bez dinstanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela, za divno čudo ova pita uopšte nije masna, možeš videti po slikama....mi smo oduševljeni baš zbog toga što nije masna, ne volim kad su masne. Topli pozdrav.

      Избриши