Ne znam kako bih nazvala ovo jelo,musaka, gratinirane tikvice, složenac
ili već šta, ma uostalom nije ni važno, meni je najvažnije da je ukusno.
Sastojci:
kg mladih tikvica
1 manja glavica crnog luka
3-4 mlade šargarepe
4 šnite dimljene slanine
3 čena pasiranog belog luka
1 ljuta papričica
po ukusu peršun
200 g gouda sira, ili bilo koji topljivi sir
po ukusu začini;biber, so,vegetin mediteranski mix
2 jajeta
150 do 200 ml mleka ili pavlake
kg mladih tikvica
1 manja glavica crnog luka
3-4 mlade šargarepe
4 šnite dimljene slanine
3 čena pasiranog belog luka
1 ljuta papričica
po ukusu peršun
200 g gouda sira, ili bilo koji topljivi sir
po ukusu začini;biber, so,vegetin mediteranski mix
2 jajeta
150 do 200 ml mleka ili pavlake
Priprema:
Tikvice oprati, očistiti od drške i narendati na krupnu stranu ( ne
ljuštiti ih ). Staviti u veću cediljku, posoliti ih sa kašičicom soli i
ostaviti najmanje pola sata da se ocede od viška tečnosti.
U veću i deblju šerpu ili tiganj dodati
sitno iseckanu dimljenu slaninu ( po želji možete i bez nje, nama je
samo dala ukus ) propržiti je vrlo malo, samo da otpusti malo masnoće i
izvaditi je i ostaviti sa strane. U tu istu masnoću, ako je potrebno
dodati još malo ulja i propržiti crni luk,koji ste sitno iseckali,
dodati pasirani beli luk i sitno iseckanu ljutu papričicu ( ja kupujem
neke malecke crvene papričice i dodajem ih cele, mi volimo ljuto i
stavim po 5-6 komada ).Dok se luk prži, tikvice dobro ocediti sa vašim
rukama i dodati ih uprženom luku.
Propržiti tikvice vrlo kratko, samo da malo omekšaju.
Začiniti po ukusu ( pazite na so, jer smo tikvice već posolili ) i dodati sitno iseckan peršun, vratiti proprženu slanincu i sve dobro sjediniti.
Propržiti tikvice vrlo kratko, samo da malo omekšaju.
Začiniti po ukusu ( pazite na so, jer smo tikvice već posolili ) i dodati sitno iseckan peršun, vratiti proprženu slanincu i sve dobro sjediniti.
Vatrostalnu posudu malo pouljiti i isipati pola smese, preko njih
staviti trećinu izrendanog sira preko sira staviti očišćene i na tanke
kolutove narezane šargarepe i preko šargarepa staviti drugu trećinu sira
i preko sira staviti drugu polovinu isprženih tikvica.Poravnjati.
Umutiti jaja, dodati mleko ili tečnu pavlaku,sjediniti i sipati preko
tikvica, sa viljuškom ići po tikvicam i malo ih ispomerati da tečnost
uđe i između.
Not just delicious, very delicious! It looks very good, Zokie, I like it very much!
ОдговориИзбришиHave a nice day, friend! :)
Thank you so much, my friend.If you have chance,try it.Have a wonderful day end enjoy it this summer.
ОдговориИзбриши