Idealno za sve vas siroljupce a još ako volite baklavu.....raj za nepce.
Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.
Sastojci:
10 tankih kora za baklavu
120 g otopljenog putera
55 g pečenih lešnika
60 g blanširanih badema
40 g mlevenih oraha
pola kašičice cimeta
500 g krem sira,sobne temperature
300 g kisele pavlake
155 g sitnog šećera (caster )
3 jajeta
1 kašika vaniline esencije ili vanilla paste
Sastojci za agdu:
100 g šećera
160 ml vode
125 ml tečnog meda
1 štapić cimeta
10 tankih kora za baklavu
120 g otopljenog putera
55 g pečenih lešnika
60 g blanširanih badema
40 g mlevenih oraha
pola kašičice cimeta
500 g krem sira,sobne temperature
300 g kisele pavlake
155 g sitnog šećera (caster )
3 jajeta
1 kašika vaniline esencije ili vanilla paste
Sastojci za agdu:
100 g šećera
160 ml vode
125 ml tečnog meda
1 štapić cimeta
Priprema:
Zagrejati rernu na 180*C i propeći lešnike i bademe dok ne porumene. Lešnicima oguliti opnu.
Samleti ih u multipraktiku ali ne potpuno, da ostanu malo krupniji komadići.
U zdelu staviti samlevene orahe, cimet u prahu,dodati lešnik i badem i 60 ml pripremljene agde.Sve zajedno izmešati i ostaviti sa strane.
Samleti ih u multipraktiku ali ne potpuno, da ostanu malo krupniji komadići.
U zdelu staviti samlevene orahe, cimet u prahu,dodati lešnik i badem i 60 ml pripremljene agde.Sve zajedno izmešati i ostaviti sa strane.
U manju šerpicu staviti šećer, štapić
cimeta,vodu i med i na osrednjoj temperaturi,povremeno mešajući,kuvati
dok se sećer ne istopi.Smanjiti temperaturu i pustiti da se agda ukuva
oko 15 minuta.Skloniti sa ringle,odstraniti štapić cimeta i ostaviti sa
strane da se ohladi.
Agda je potrebna tek kad se kolač servira.
Agda je potrebna tek kad se kolač servira.
Kalup od 22cm za tortu,sa
štipaljkom,premazati svuda okolo i po dnu, sa otopljenim puterom.Staviti
papir za pečenje da prekrije dno i da pokrije malo zidove kalupa. ( ako
tako ne uradite curiće vam puter malo van kalupa, onda postavite neki
pleh ispod kalupa da pokupi višak masnoće )
Svaku koru premazati četkicom sa puterom i preklopiti je vertikalno na pola,staviti je u kalup ali tako da vam malo vise preko ivice kalupa.Sledeću koru isto tako uraditi i staviti je da preklapa prethodnu koru i tako isto uraditi i sa preostalim korama.
Svaku koru premazati četkicom sa puterom i preklopiti je vertikalno na pola,staviti je u kalup ali tako da vam malo vise preko ivice kalupa.Sledeću koru isto tako uraditi i staviti je da preklapa prethodnu koru i tako isto uraditi i sa preostalim korama.
Pola smese sipati preko pripremljenih
kora odozgore posuti sa pola smese oraha,preko sipati drugu polovinu
smese od sira i završiti sa smesom od oraha.
Kore podići preko ivica i ušuškati "testo" od sira.
Kore podići preko ivica i ušuškati "testo" od sira.
Peći, u prethodno zagrejanoj rerni na
160*C sat i deset minuta, ili dok vam se sredina počne da peče, ali je
još uvek meka ( nije žitka ).
Isključiti rernu i odškrinuti vrlo malo vrata od rerne a kolač ostaviti u rerni dok se potpuno ne ohladi.
Tako ohlađen kolač staviti u frižider da se potpuno ohladi, najmanje 6 sati ili preko noći.
Isključiti rernu i odškrinuti vrlo malo vrata od rerne a kolač ostaviti u rerni dok se potpuno ne ohladi.
Tako ohlađen kolač staviti u frižider da se potpuno ohladi, najmanje 6 sati ili preko noći.
Ivice ,kolača posuti sa prah šećerom,kolač iseći na parčiće, svako parče preliti sa nekoliko kašičica agde i poslužiti
Prijatno!!!!!
Zokie, I like it very much, it looks so creamy and delicious! Well done, frined, and have a nice day! :)
ОдговориИзбришиThanks a million,my friend.
ОдговориИзбришиPrezanimljivo!
ОдговориИзбришиHvala Tajana.
ИзбришиPredivno, zanimljiva ideja sa vučenim tijestom. Moram iskoristi jednom kad mi se nebude dalo praviti prhko.
ОдговориИзбришиTamara, ovo su gotove kore a ako voliš da ih sama razvučeš,zavidim tri i blago tebi. Topli pozdrav.
Избриши