среда, 03. јул 2013.

PREVRNUTA GIBANICA

Pecivo, testa, pite i gibanice obožavam.Ovaj recept sam davno videla i nikako da stignem da ga isprobam... e pa danas je taj dan i zaista sam oduševljena sa ovim načinom pravljenja gibanice



Sastojci:

400 g kora za gibanicu
500 ml gustog  jogurta ili kiselog mleka
5 jajeta
80 ml ulja
1 kašičica sode bikarbone
3 kašike brašna
pola kašičice soli
300 g sira
60 g putera

Priprema:

Izmešati jogurt  i sodu bikarbonu.

Umutiti posebno jaja, dodati jogurt, prosejano brašno,ulje i so i sve promešati.

Emajliranu posudu pravougaonog oblika,veličine 34cm X 22cm ili sličnih veličina,, premazati sa nekoliko kašika smesom od jaja i jogurta/kiselog mleka ( ovo je podloga koja će nam držati gibanicu da na se ne odlepi od dna tepsije)
U smesu od jaja i jogurta/kiselog mleka dodati izmrvljen sir i sve sjediniti.

Kore iskiditati na sitnije komade, ali nemojte sve odjednom, jer kore koje mi imamo u Kanadi nisu iste kao što ih vi imate na prostorima bivše Yu, naše su mnogo tanje ( koristimo iz za baklavu ) i sve dobro namočiti i dobro ih rastresti da podjednako upiju fil.Stavljati ih u pleh u koji ćete peći, tako radite dok imate kora i fila

Iseći puter na komadiće i staviti ih svuda preko namočenih kora.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C dok vam gibanica fino ne porumeni.

 Postaviti 4 šolje i na šolje postaviti ivece prevrnute posude i to odmah uraditi čim ste je izvadili iz rerne,ne dozvolite da vam gibanica padne.Pokriti sa krpom i ostaviti 20 do 30 minuta.
Poslužiti sa šoljom jogurta ili čašom piva.

***Ovde je najvažnije ne koristiti teflonsku ili vatrostalnu posudu.Malo će se zalepiti za dno i prvo parče će biti najteže da se izvadi,ja sam ih vadila sa malom metalnom spatulom za lazanju, ali ako hoćete lepu vazdušastu gibanicu,moraćete malo da se pomučite da oribate tepsiju ( namočite je sa vodom i sapunicom i ostavite preko noći, ujutru će se lakše oribati )***

Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. Interesantan recept a pita izgleda baš vazdušasto. Meni je slična kao pita gužvara koju ja pravim, samo što se ovde dodaje soda bikarbona umesto peciva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoro moja i ja pravim sa praškom za pecivo i bude dobra a sviđa mi se i ova.

      Избриши