Ovako sam ih nekad pravila i onda potpuno zaboravila na taj recept,dok
me skoro moja ujna ne podseti za njega.Ovaj recept smo nas dve dobile od
moje drage kume, koje nema više među nama.
Sastojci:
500 g šampinjona
100 ml ulja
po potrebi sirće
1 kašika soli
male glavice ljutike/aljme/arpadžika
1 kašičica italijanskog začina
beli luk
lovorov list
biber u zrnu
svež ruzmarin
majčina dušica/timijan
mali sitni feferončići
100 ml ulja
po potrebi sirće
1 kašika soli
male glavice ljutike/aljme/arpadžika
1 kašičica italijanskog začina
beli luk
lovorov list
biber u zrnu
svež ruzmarin
majčina dušica/timijan
mali sitni feferončići
Priprema:
Birati sitnije šampinjone,dobro ih oprati i iseći im drškice da su kraće.
Staviti ih u šerpu i naliti sa vodom,dodati kašičicu soli,pola količine ulja,sitne glavice ljutike ( kod nas ima vrlo sitna vrsta luka koja se zove pearl onions, ja njih koristim ) oljuštene čenove belog luka i ako su čenovi krupniji, iseći ih na pola,lovorov list,kašičicu italijanskog začina,male sitne feferončiće i sve to pustiti da provri.
Staviti ih u šerpu i naliti sa vodom,dodati kašičicu soli,pola količine ulja,sitne glavice ljutike ( kod nas ima vrlo sitna vrsta luka koja se zove pearl onions, ja njih koristim ) oljuštene čenove belog luka i ako su čenovi krupniji, iseći ih na pola,lovorov list,kašičicu italijanskog začina,male sitne feferončiće i sve to pustiti da provri.
Kad je provrelo, smanjiti malo temperaturu i kuvati oko 5 minuta,da polako vri.
Skloniti sa ringle.
Skloniti sa ringle.
U čiste i zagrejane tegle sipati šampinjone zajedno sa ostalim povrćem, dodati u tegle opran ruzmarin i majčinu dušicu.
Naliti sa jednom trećinom tečnosti u kojoj su se kuvali šampinjoni a ostatak sa sirćetom... ako ne volite previše kiselo, stavite pola pola.Zaliti sa ostatkom ulja.
Zatvorite tegle i ostavite da se potpuno ohlade.
Naliti sa jednom trećinom tečnosti u kojoj su se kuvali šampinjoni a ostatak sa sirćetom... ako ne volite previše kiselo, stavite pola pola.Zaliti sa ostatkom ulja.
Zatvorite tegle i ostavite da se potpuno ohlade.
Volim kisele šampinjone, ali nikako da ih pripremim. Tvoji šampinjoni sa svim ovim začinima deluju baš atraktivno...
ОдговориИзбришиHvala Zoro moja. To je recept moje pokojne kume, Požarevljanke.
ИзбришиJa isto, uvijek dobijem na poklon ukiseljene vrganje i to mi je nešto presavršeno. I ovo sa šampinjonima mora biti jako fino
ОдговориИзбришиHvala Ingrid, da si bliža,poklonila bih ti teglu.
Избриши