понедељак, 22. јул 2013.

MARINIRANI ŠAMPINJONI

Ovako sam ih nekad pravila i onda potpuno zaboravila na taj recept,dok me skoro moja ujna ne podseti za njega.Ovaj recept smo nas dve dobile od moje drage kume, koje nema više među nama. 

Sastojci:

 500 g šampinjona
 100 ml ulja
 po potrebi sirće
 1 kašika soli
  male glavice ljutike/aljme/arpadžika
 1 kašičica italijanskog začina
  beli luk
  lovorov list
  biber u zrnu
  svež ruzmarin
  majčina dušica/timijan
  mali sitni feferončići

Priprema:


Birati sitnije šampinjone,dobro ih oprati i iseći im drškice da su kraće.
Staviti ih u šerpu i naliti sa vodom,dodati kašičicu soli,pola količine ulja,sitne glavice ljutike ( kod nas ima vrlo sitna vrsta luka koja se zove pearl onions, ja njih koristim ) oljuštene čenove belog luka i ako su čenovi krupniji, iseći ih na pola,lovorov list,kašičicu italijanskog začina,male sitne feferončiće i sve to pustiti da provri.

Kad je provrelo, smanjiti malo temperaturu i kuvati oko 5 minuta,da polako vri.
Skloniti sa ringle.
U čiste i zagrejane tegle sipati šampinjone zajedno sa ostalim povrćem, dodati u tegle opran ruzmarin i majčinu dušicu.
Naliti sa jednom trećinom tečnosti u kojoj su se kuvali šampinjoni a ostatak sa sirćetom... ako ne volite previše kiselo, stavite pola pola.Zaliti sa ostatkom ulja.
Zatvorite tegle i ostavite da se potpuno ohlade.
Čuvati na hladnom mestu ili špajzu.
Ja ne pravim veliku količinu,jedna tegla mi je dosta,kad potrošim pravim ponovo.
Jednom, kad teglu otvorite, držati je u frižideru.

Poslužiti uz razne vrste sireva, hladnih narezaka i hleba.

Prijatno!!!!


4 коментара:

  1. Volim kisele šampinjone, ali nikako da ih pripremim. Tvoji šampinjoni sa svim ovim začinima deluju baš atraktivno...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoro moja. To je recept moje pokojne kume, Požarevljanke.

      Избриши
  2. Ja isto, uvijek dobijem na poklon ukiseljene vrganje i to mi je nešto presavršeno. I ovo sa šampinjonima mora biti jako fino

    ОдговориИзбриши