четвртак, 30. јануар 2014.

Bakine prženice

Verovatno se svi sećate ovih bakinih i maminih prženica od hlebnog testa...danas sam ih i ja pravila, na malo drugačiji način...na trenutak sam se vratila u detinjstvo i maminog doručka pre polaska u školu. 



Sastojci:

     375 ml vode
     650 do 750 g brašna
     12 g suvog kvasca
     4 kašike šećera
     1 kesica vanilinog šećera
     2 žumanca
     50 ml ulja + za prženje
     prah šećer
Priprema:
U toplu vodu dodati kvasac,kašiku šećera i sve promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U  veću posudu za mešenje prosejati brašno,ostaviti sa strane 50 g brašna, dodati šećer, vanilin šećer,ulje, blago izmućena žumanca i sve to zamesiti. Isipati na radnu površinu i umesti meko i po malo lepljivo testo,po potrebi dodati od onih 50 g. Oblikovati u kuglu i vratiti nazad u posudu, premazati sa malo ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu, da testo naraste.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i premesiti još jednom. Ponovo oblikovati u kuglu,premazati sa uljem,pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.
U šerpu sipati ulje ( ja koristim wok za prženje ovakvih testa ) i zagrejati na osrednjoj temperaturi.
Naraslo testo još jednom premesiti, kidati male delove testa i sa brašnjavim rukama oblikujte testo u oblik po vašoj želji. Ja sam ih razvukla u obliku mekika, samo šire,neke sam i rastanjila sa oklagijom i malo rasekla u sredini a neke sam razvlačila u obliku kruga.
Pržiti ih na vrućem, ne vrelom, ulju i kad stavite prženice u ulje,polivajte ih  kašikom sa vrućim uljem, tako ćete dobiti lepo šupljikavo testo. Kad je lepo porumenelo odozdole, okrenuti i drugu stranu i ispržiti i nju. Svaku stranu pržiti oko minut ili dok vam lepo ne porumene.
Preko tanjira staviti nekoliko papirnih ubrusa i vaditi rešetkastom kašikom isprženo testo i ostaviti da se ocedi.
Oceđene prženice posuti prah šećerom i poslužiti sa čašom mleka ili čokoladnog mleka. Moja mama ih je nekada posula sa običnim kristal šećerom.
Ove prženice se mogu napraviti da se jedu i sa sirom, ako hoćete da ih jedete sa slanim, izostavite sve 4 kašike šečera i vanilin šećer i u kvasac staviti samo jednu malu kašičicu šećera a u brašno dodati punu kašičicu soli,ili po ukusu.
Prijatno!!!!!
 

8 коментара:

  1. Kad su bakine a pravljene tvojom rukom ne mogu biti bolje:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Džoli i ja sam nekom baka...možda će oni pamtiti da je baka nešto pravila za njih. Grlim te.

      Избриши
  2. Lep početak dana :) Uvek sam volela dan kad je mama mesila hleb jer je to značilo da će me za doručak sačekati mirisne i tople buhanke :) Tako se u mom kraju zovu mekike od hlebnog testa. Pokušala sam par puta da ih napravim, ukus im je sličan ali ne i isti kao one mamine. Ipak je ona testo za hleb podmesivala uveče, nastavljala drugo jutro i tada testo bude posebnog ukusa i mirisa.

    ОдговориИзбриши
  3. Jafi, ti mirisi detinjstva su ostali sa nama...mi smo bili jako siromašni ( majka je ostala udovica jako rano a nije radila ) i ovo je bio jedan od načina kako je mama pripremila nešto slatko za doručak, pre nego što se pođe u školu......ne sećam se kad je mama podmesivala testo ali znam kako su bile ukusne i mama ih je pržila na masti.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Prženice odlično izgledaju ! I nama ih je baka pravila , ali ne u slatkoj verziji već sasvim neutralne i okruglog oblika, kao tanjurić na koji bi sestra i ja stavljale sir, kajmak ili pekmez ovisno jesmo li htjele slatko ili slano.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako ih je i moja baka a i moja mama pravila..nekad ih pospemo šećerom a nekad smo ih jeli sa sirom....uh i sad mi voda ide na usta od tog ukusa.

      Избриши
  5. Evo mene opet draga Zorice :)
    Za veceru smo imali ustipke po ovom vasem receputu. Elem sta je poenta. Ja imam dve leve ruke kada su testa u pitanju ali sam se odlucila da isprobam vas recept, sledila uputstva I rezultat je FENOMENALAN. Slobodno mogu reci da (osim kada moja baka napravi) ja u zivotu nisam jela tako mekane, vazdusaste,ukusne przenice-ustipke. Pekla sam ih u tiganju sa malo vise ulja I odusevila sam sto jako malo upijaju ulja uopste nisu masne.
    Hvala na divnom receptu, od sada ce da bude kod nas na jelovniku barem jednom nedeljno.
    Majka mi je po struci poslasticar I kuvar, sestra se bakce sa blogom I tortama, a ja izrod nemam bas smisla za kuhinju :) Njuskam po internetu, blogovima, isprobavam recepte, pa da vidite moju srecu jos kad mi I uspe odmah slikam I saljem mojima da se I ja malko hvalim :))))
    Hvala jos jednom I pozdrav od srca

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Aleksandra, nismo svi rođeni za sve ti možda nemaš uspeha u kuhinji ali sam zato sigurna da si brilijantna na drugim poljima u kojima mi nismo, eto ja na primer imam dve leve ruke kad su dekoracije za torte u pitanju...muku mučim sa njima, ali nekako uspem na kraju..sto torti bih napravila samo da ne moram da ih dekorišem...svi smo mi, draga moja od nekog učili ali ovaj internet je tu da nam svima pomogne. Ja ti se od srca zahvaljujem na svakoj lepoj reči i punooo te pozdravljamn i ja verujem da ćeš i ti uskoro biti sjajna u kuhinji i da ćemo mi učiti mnogo što šta od tebe.Šaljem ti virtualni zagrljaj.

      Избриши