петак, 31. јануар 2014.

Ruske palačinke ( cheese blintzes )

Fantastičan doručak ili fini desert, koji možete poslužiti voljenoj osobi na dan zaljubljenih. Prvi put pravim palačinke na ovaj način i mi smo oduševljeni. 



    Sastojci za palačinke:
          originalni recept

     ako imate svoj recept vaših omiljenih palačinki, napravite po njemu ili po ovom:

     50 g otopljenog putera
     250 ml mleka
     4 velika jaja
     150 g brašna ( može pola od celog pšeničnog zrna ili brašno koje vi volite )
     1 kašika vanile ili vanilla paste
      korica od pomorandže ( kod mene 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže )
     prstohvat soli

    Za punjenje:

     200 do 250 g svežeg sira ( u mom slučaju ricotta )
     75 g mascarpone sira ili kisele pavlake/mileram
     1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
     1 kašika izrendane korice od pomorandže ( kod mene ulje )
     1 jaje

    i još:

      sveže voće ili voće iz kompota
      prah šećer
      agava sirup,med ili javorov sirup


Priprema:

Napraviti smesu za palačinke, najbolje uveče i ostaviti preko noći u frižider..ako  napravite smesu uveče, ujutru ćete morati dodati još oko 50 do75 ml mleka jer će se smesa zgusnuti.
Staviti sve u posudu, osim korice pomorandže i umutiti sa štapnim mikserom ( ja sam koristila 2 cela jaja i 2 žumanca,koja su mi ostala od prethodne pripreme ),na kraju dodati koricu od pomorandže, pre nego što ćete ih peći.
Pokriti sa najlon folijom i ostaviti u frižider.
Ujutru pržiti palačinke. Ja koristim teflonski tiganj za palačinke i premažem sa uljem samo za prvu, kasnije više ne premazujem sa uljem
Palačinke se mogu ispržiti i ranije, zaviti u foliju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru.
Izmešati sve sastojke za fil, staviti dve kašike fila na sredini palačinke,preklopiti prvo jednu stranu preko fila, onda drugu stranu preko i na kraju stranice da izgleda kao pismo.
U tiganj staviti ne slani puter, zagrejati vrlo kratko i pržiti ih sa obe strane dok vam fino ne porumene.
Posuti ih sa prah šećerom, staviti sveže voće i preliti nekim prelivom po vašem ukusu, kod mene su sa agavinim sirupom....možete i sami napraviti preliv od nekog voća ( smrznutog ) tako što ćete staviti smrznuto voće u šerpicu, dodati šećer po ukusu, malo vanile i vode i skuvati dok se malo ne zgusne i preliti preko njih.
Prijatno!!!!!!!

6 коментара:

  1. E ovo nisam ni ja pravila ovako a bas cesto izmisljmo nesto sa palacinkama.Mngo prmamljivo izgleda.A i voce divno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj, svidećeti se sigurno...nama se jako dopalo. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. This sounds and looks so so well, Zoki! And it falls at the right moment! Tomorrow is the Pancake day in France :) Hugs

    ОдговориИзбриши
  3. Ove palačinke izgledaju vrhunski, nisu samo desert već pravi obrok, jako mi se sviđaju !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikad do sada nisam probala nešto slično ovome...moj muž i ja smo se oduševili sa ukusom. Topli pozdrav.

      Избриши