Fantastičan doručak ili fini desert, koji možete poslužiti voljenoj
osobi na dan zaljubljenih. Prvi put pravim palačinke na ovaj način i mi
smo oduševljeni.
ako imate svoj recept vaših omiljenih palačinki, napravite po njemu ili po ovom:
50 g otopljenog putera
250 ml mleka
4 velika jaja
150 g brašna ( može pola od celog pšeničnog zrna ili brašno koje vi volite )
1 kašika vanile ili vanilla paste
korica od pomorandže ( kod mene 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže )
prstohvat soli
Za punjenje:
200 do 250 g svežeg sira ( u mom slučaju ricotta )
75 g mascarpone sira ili kisele pavlake/mileram
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
1 kašika izrendane korice od pomorandže ( kod mene ulje )
1 jaje
i još:
sveže voće ili voće iz kompota
prah šećer
agava sirup,med ili javorov sirup
Priprema:
Napraviti smesu za palačinke, najbolje
uveče i ostaviti preko noći u frižider..ako napravite smesu uveče,
ujutru ćete morati dodati još oko 50 do75 ml mleka jer će se smesa
zgusnuti.
Staviti sve u posudu, osim korice pomorandže i umutiti sa štapnim mikserom ( ja sam koristila 2 cela jaja i 2 žumanca,koja su mi ostala od prethodne pripreme ),na kraju dodati koricu od pomorandže, pre nego što ćete ih peći.
Pokriti sa najlon folijom i ostaviti u frižider.
Ujutru pržiti palačinke. Ja koristim teflonski tiganj za palačinke i premažem sa uljem samo za prvu, kasnije više ne premazujem sa uljem
Palačinke se mogu ispržiti i ranije, zaviti u foliju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru.
Staviti sve u posudu, osim korice pomorandže i umutiti sa štapnim mikserom ( ja sam koristila 2 cela jaja i 2 žumanca,koja su mi ostala od prethodne pripreme ),na kraju dodati koricu od pomorandže, pre nego što ćete ih peći.
Pokriti sa najlon folijom i ostaviti u frižider.
Ujutru pržiti palačinke. Ja koristim teflonski tiganj za palačinke i premažem sa uljem samo za prvu, kasnije više ne premazujem sa uljem
Palačinke se mogu ispržiti i ranije, zaviti u foliju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru.
Izmešati sve sastojke za fil, staviti dve kašike fila na sredini
palačinke,preklopiti prvo jednu stranu preko fila, onda drugu stranu
preko i na kraju stranice da izgleda kao pismo.
U tiganj staviti ne slani puter, zagrejati vrlo kratko i pržiti ih sa obe strane dok vam fino ne porumene.
Posuti ih sa prah šećerom, staviti sveže voće i preliti nekim prelivom
po vašem ukusu, kod mene su sa agavinim sirupom....možete i sami
napraviti preliv od nekog voća ( smrznutog ) tako što ćete staviti
smrznuto voće u šerpicu, dodati šećer po ukusu, malo vanile i vode i
skuvati dok se malo ne zgusne i preliti preko njih.
Prijatno!!!!!!!
E ovo nisam ni ja pravila ovako a bas cesto izmisljmo nesto sa palacinkama.Mngo prmamljivo izgleda.A i voce divno.
ОдговориИзбришиProbaj, svidećeti se sigurno...nama se jako dopalo. Topli pozdrav.
ИзбришиThis sounds and looks so so well, Zoki! And it falls at the right moment! Tomorrow is the Pancake day in France :) Hugs
ОдговориИзбришиThanks you so much, my dear TiKi. Hugs.
ИзбришиOve palačinke izgledaju vrhunski, nisu samo desert već pravi obrok, jako mi se sviđaju !
ОдговориИзбришиNikad do sada nisam probala nešto slično ovome...moj muž i ja smo se oduševili sa ukusom. Topli pozdrav.
Избриши