понедељак, 13. јануар 2014.

Tikka Masala

Volim indijsku hranu i te njihove egzotične mirise i začine. 


Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mateji sa bloga M's Bakery kao ulaznicu za blogersku igricu,koju je pokrenula monsoon " Ajme, koliko nas je " koja nam je zadala temu,jogurt.



Sastojci:

     500 g pilećeg belog mesa

    Sastojci za marinadu:

     200 ml gustog jogurta
     pola kašike sitno rendanog đumbira
     pola kašike pasiranog belog luka
     pola kašičice kurkume
     1 kašičica mlevene ljute paprike
     pola kašičice kumin u prahu
     1 kašičica garam masala
     pola kašičice cimeta

    Sastojci za sos:

     250 ml samlevenog paradajz sosa
     125 ml mleka ili kokosovog mleka
     75 ml sveže pavlake za kuvanje
     1 kašičica ljute mlevene paprike
     pola kašičice garam masala
     ghee ( indijski puter ) ili ulje za prženje

Priprema:

U jednu veću zdelu staviti jogurt, sve začine  i promešati.
Pileće belo meso oprati, osušiti i iseći na manje komadiće, dovoljno velike za jedan zalogaj.
Staviti meso u marinadu,sve dobro izmešati,pokriti i ostaviti u frižider, najbolje preko noći a ako ne onda od 2 do 4 sata da se svi sastojci sjedine a meso bolje marinira.


Dublji i teži tiganj, na niskoj temperaturi zagrejati staviti mlevenu ljutu papriku,garam masala, možete staviti i lovorov list, nekoliko klinčica i malo parče od štapića cimeta i sve ti pržiti " na suvo " nekoliko minuta, stalno mešajući, dodati mleveni paradajz, ljuti sos i oko 100 ml vode, poklopiti i kuvati oko 5 minuta na niskoj temperaturi.
Dodati mleko ili kokosovo mleko i pavlaku za kuvanje.Promešati.
U drugi tiganj staviti ghee ili ulje ( ja sam koristila ulje ) i kad se zagreje dodati marinirano meso, zajedno sa marinadom i ispržiti meso, dok ne omekša.
Dodati so i biber po ukusu i sve to promešati i sipati u sos.



 Isprženu piletinu, zajedno sa marinadom, sipati u sos, sve promešati i pustiti da se zajedno krčka oko 10 minuta.


 Poslužiti sa basmati pirinčom posuti sa sitno iseckanim korijanderom ili ako hoćete napravite naan ( indijske hlebčiće ) i jesti sa njim.

Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. Mnogo koristim Indijske recepte za vrijeme zime...Obozavam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga Jasna. Obožavamo i mi njihovu hranu, nekoliko puta godišnje odemo u njihov restoran i jedemo ono što volimo, nekoliko puta spremim kod kuće i dovoljno nam je. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Zoki, I like it! I really love food with lots of herbs and strong taste. It looks very well!
    Have a nice day, my friend! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam Indijsku kuhinju i začine, ovo mi deluje prefino!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako voliš njihove začine i kuhinju, ovo ćeš sigurno voleti, jer uopšte nije jako, kao pojedina jela. Mi obožavamo. Topli pozdrav i hvala.

      Избриши
  4. Ova Tikka masala i Butter chicekn sa Roti su moji najomiljeniji.A bre spremila si ga kao da si iz Indiej.Mnogo lepo:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj i moji, volim sve što je sa ovim njihovim sosovima a volim i njihovu samosu i njihov rasmalaj..mmm.Topli pozdrav, draga Džoli.

      Избриши
  5. Obožavam ovo jelo, odlično si ga pripremila, uh sada bi tako rado da sam negdje bliže :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. e moja Branka, davno to više nema..moraću da ponovim gradivo, pa a,ko hoćeš,zovem te na ručak....

      Избриши