недеља, 12. јануар 2014.

Hleb sa crnim susamom i matcha

Vrlo interesantan način da se napravi hleb, koji je izuzetno ukusan. Ako nemate matcha ( zeleni čaj u prahu ) možete da upotrebite spanać.

Ovaj recept prijavljujem za našu blogersku igricu " Ajme,koliko nas je " koju je osmislila naša blogerka Snježana. Domaćica  je Nataša sa bloga " Moja slatka kuhinja " koja nam je zadala temu za ovaj mesec - SUSAM.
 





Sastojci:

  145 ml mlakog mleka
 1 jaje
 25 gr sitnijeg (caster) šećera
 5 g soli
 250 g hlebnog brašna
 4 g suvog kvasca
 38 g neslanog putera
 10 g prah crnog susama ( ja sam samlela 10 gr crnog susama u mašini za mlevenje kafe )
 10 g zelenog čaja MATCHA ( ili 100 g sskuvanog spanaća )

Priprema:


 Brašno staviti u posudu gde ćete mesiti i napraviti jednu manju rupu na sredini.

Dodati jaje, kvasac koji ste prethodno razmutili u mlako mleko,šećer i so i sve to zamesiti i mesiti nekoliko minuta pa dodati otopljen puter i još mesiti dok se puter ne sjedini sa testom.

Izvaditi testo na pobrašnjenu radnu površinu pa ga mesiti još nekoliko minuta,po malo mu dodavati brašno,ako je potrebno,dok ne dobijete lepu glatku teksturu. 
Testo je mekše strukture.

Ostaviti ga u posudu u kojoj ste ga zamesili ,pokriti ga providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste oko sat vremena.

Premesiti ga još jednom, pa testo podeliti na 3 iste lopte.
Jednu ostaviti čistu u drugu umesiti 10 g samlevenog susama a u treću umesiti 10 g zelenog caja i ostaviti ih ponovo da raste dvadesetak minuta, pokriveno sa folijom.
Ovaj ponovni rast omugućuje da se lopte lakše "rastanje" i oblukuju.

Rastanjiti testo na blago pobrašnjenoj površini  pa ih staviti sve jednu pored druge.

 
 Uplesti ih u pletenicu po vašoj želji.


 Upletenu pletenicu staviti u podmazan pleh u koji pečete hleb (ja pecem u 22cm X 8cm)


Pustite da još naraste otprilike da se udupla, pa ga staviti da se peče na 190*C oko 30 minuta.


Kada je hleb ispečen, izvaditi ga iz kalupa i ohladiti ga na žici.
 
 
Ovaj hleb se takodje zove i mlečni hleb i može vam biti osnova za mnoga peciva. Možete od ovog testa,bez ikakvih dodataka,napraviti najobičniji hleb.
Takođe ako imate pekač staviti sve u pekač,osim putera, pa mesiti u njemu oko 7-8 minuta pa tek onda dodati puter i nastaviti sa mešenjem još 5-6 minuta.
Kada je testo umešeno,izvaditi ga iz pekača pa raditi po postupku od broja 3.


Prijatno!!!

 

4 коментара: