петак, 10. јануар 2014.

Rol baklava

Svako ima svoju verziju baklave, ja lično ih imam nekoliko. Moja deca obožavaju baklavu i samo radi njih je i pravim. Meni je najlepša kad odstoji nekoliko dana u frižideru i dobro se natopi agdom i ja volim da je poslužim hladnu. 

Sastojci:

     1 pakovanje tankih kora za baklavu
     250 g mlevenih oraha
     100 g seckanih oraha ( ili mešavina koštunjavih plodova )
     150 ml ulja ili putera + 100 ml za prelivanje

    Sastojci za sirup/agdu:

     800 g šećera
     600 ml vode
     1 manji limun
     1 mahuna vanile

   Priprema:

Uzeti jednu koru ( ovog puta sam pravila baklavu sa korama iz Srbije, koje mi je donela zaova ) i četkicom premazati  sa otopljenim puterom ili uljem ( ja više volim sa uljem, a neko radi sa pola pola...vi napravite kako vi volite ).
Na početku kore ostaviti malo praznog mesta, nekoliko cm,staviti nekoliko kašika oraha, koje ste prethodno izmešali zajedno ( seckane i mlevene orahe ) i staviti 2 metalna štapića koji koristite za ražnjiće, drške da su nasuprot jedna drugoj i zaviti čvrsto u rolat.
Uzeti drugu koru i nju premazati i staviti na početak onaj prvi rolat koji ste prethodno zavili i opet zaviti čvrsto i tako uraditi i sa trećom korom.
Stavljati onoliko kora koliko volite da su vam rolnce velike.

U vatrostalnu posuduu, veličine 22cm X 33cm stavljamo rolnice, koje smo prethodno malo nagužvali gurajući početak i kraj rolata prema sredini da stane u pleh, prvo skinuti jednu žicu i ako treba pogurati još malo sa druge strane i skinuti i drugu žicu.
Tako raditi dok imate materijala.

Zagrejati ulje ( neko stavlja pola ulja pola putera, ja nisam ) i kašikom preliti rolate. Oštrim nožem iseći rolate u rolnice željene veličine. ( ovo je moj muž uradio, merio je lenjirom  da su sve rolnice iste, ja ne bih imala živaca da to radim )
Rernu zagrejati na 175*C i peći baklavu oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni, isključiti rernu, malo otvoriti vrata od rerne i ostavite je još desetak minuta da se osuši.

Dok se baklava peče, skuvati agdu.
U šerpu staviti šećer, vodu i rasečenu mahunu vanile i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok se malo ne zgusne.
Na kraju dodati kolutove isečenog limuna i izvaditi mahunu vanile.
Pečenu baklavu preliti vrelim sirupom ( ja obično pravim više sirupa, jer volim da je sočna, ko voli, može skuvati i manje sirupa ). Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i posle je ostavite u frižider da se dobro ohladi i poslužiti je hladnu.
Prvi put sam prelila toplu baklavu sa vrelim sirupom i svidelo mi se ( ranije je to obično bilo vruća baklava hladan sirup...ja ne vidim razliku a ni moji gosti )
Moja deca su mi jedino zamerila što nisam stavila i suvo grožđe u nju. ( oni vole baklavu sa dodatkom suvog grožđa )
Baklava je izuzetno slatka, ali nema tih zalivanih kolača koji nisu slatki...hvala Bogu da dugo mogu da stoje u frižideru.

Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Zoki, well done! It looks like a baklava form a turkey shop (you know that turkish people are really good at cooking baklava). :)
    Have a wonderful day, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. We do not have many Turkish shops around in my area...I would love to try their baklava. Thank you very much, my dear friend. Hugs and kisses.

      Избриши