Idealni za doručak ili za večeru..
Ovaj recept prijavljujem za našu blogersku igricu " Ajme,koliko nas je " koju je osmislila naša blogerka Snježana. Domaćica je Nataša sa bloga " Moja slatka kuhinja " koja nam je zadala temu za ovaj mesec - SUSAM.
Sastojci:
350 g brašna + 1 kašika
2 kašičice soli
8 g kvasca
1 kašičica šećera
120 g putera
1 celo jaje + 1 žumance
2 velika struka praziluka,sitno iseckan a može i pola praziluka pola mladog luka
7-8 šampinjona,sitno iseckana
1 kašićica sveže mlevenog bibera,soli po ukusu
3 kašike susama
2-3 kašike maslinovog ulja
125 ml tople vode
Za premazivanje pužića:
1 belanac
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
U jednu malu posudicu staviti vodu,kvasac i šećer, promešati i ostaviti na stranu da se podigne.
Prosejati brašno i so u zdelu od miksera,
dodati 120 g putera,sećenog na listiće ( možete staviti i dobro
ohlađenu mast umesto putera) i rukama utrljati puter u brašno.
Staviti zdelu nazad u mikser i uključiti mikser, dodati celo jaje i žumanac i nadošli kvasac i umesiti testo,oko 5 minuta,nemojte ga premesiti.
Trebate dobiti meko,blago lepljivo testo.
Istresti na radnu površinu i dodati još kašiku brašna, ako je potrebno, premesiti testo,oblikovati u loptu, premazati sa malo ulja,i pokriti sa providnom folijom. Ostaviti na toplom da se testo udupla.
Staviti zdelu nazad u mikser i uključiti mikser, dodati celo jaje i žumanac i nadošli kvasac i umesiti testo,oko 5 minuta,nemojte ga premesiti.
Trebate dobiti meko,blago lepljivo testo.
Istresti na radnu površinu i dodati još kašiku brašna, ako je potrebno, premesiti testo,oblikovati u loptu, premazati sa malo ulja,i pokriti sa providnom folijom. Ostaviti na toplom da se testo udupla.
Dok testo raste,pripremite fil.
U veći tiganj sipati nekoliko kašika ulja,dodati sitno seckani praziluk, ja sam stavila pola praziluka pola mladog luka i pržiti dok luk ne omekša.Dodati sitnije sečene šampinjone i upržitui ih dok voda ne uvri. Pobiberiti i posoliti po ukusu i ostaviti da se ohladi.
U veći tiganj sipati nekoliko kašika ulja,dodati sitno seckani praziluk, ja sam stavila pola praziluka pola mladog luka i pržiti dok luk ne omekša.Dodati sitnije sečene šampinjone i upržitui ih dok voda ne uvri. Pobiberiti i posoliti po ukusu i ostaviti da se ohladi.
Naraslo testo ( ako je potrebno pobrašniti blago radnu površinu
) rastanjiti u pravougaonik 35cm X 30cm,posuti svuda po testu
pripremljeni fil i posuti susamom.
Umutiti belanac sa 1 kašikom maslinovog
ulja i premazati blago svaki pužić preko i okolo. Po želji posuti crnim
susamom ili semenkama po želji.
Pužiće peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 25 do 30 minuta,dok vam blago ne porumene.
Ohladiti ih malo pa ih poslužiti.
Pužiće peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 25 do 30 minuta,dok vam blago ne porumene.
Ohladiti ih malo pa ih poslužiti.
Po želji možete staviti i više praziluka,ako volite više fila.
Originalna ideja je odavde, sa mojim izmenama
Originalna ideja je odavde, sa mojim izmenama
Prijatno!!!!!
Прекрасные булочки, Zorica,начинка вкусная:))
ОдговориИзбришиThank you Nady.
ОдговориИзбриши