Originalni naziv ovog hleba je Cinnammon Sugar Pull-Apart Bread...jako volim te vrste hlebova ( ako ga uopšte možemo nazvati hlebom )
385 g brašna + 1 kašika
50 g šećera
10 g suvog kvasca
1/2 kašičice ili manje soli
2 veća jajeta, sobne temperature
60 g putera
80 ml toplog mleka
60 ml tople vode
1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za premazati testo:
200 g šećera
2 kašičice cimeta
1/4 kašičice muškatnog oraha
60 g otopljenog putera
Po želji se može dodati:
1 jabuka, vrsta koja nije puno sočna
30-40 g seckanih pistaćia
Priprema:
U veću zdelu za mešenje staviti 280 g brašna, so, kvasac i 50 g šećera i ostaviti sa strane.
U manju zdelicu umutiti žicom za
mućenje,jaja dodati otopljeni puter i mlako mleko,dodati mlaku vodu i
vanilin ekstrakt,sve to sjediniti.
Sipati u brašno i varjačom sve mešati. dodati ostatak brašna i sve umesiti zajedno, oko desetak minuta, dok ne dobijete elastično i glatko testo..
Vratiti ga u zdelu, premazati sa malo ulja, pokriti ga providnom folijom i ostaviti oko sat vremena da raste, na toplom mestu.
Sipati u brašno i varjačom sve mešati. dodati ostatak brašna i sve umesiti zajedno, oko desetak minuta, dok ne dobijete elastično i glatko testo..
Vratiti ga u zdelu, premazati sa malo ulja, pokriti ga providnom folijom i ostaviti oko sat vremena da raste, na toplom mestu.
Naraslo testo premesiti sa dodatkom 1 kašike brašna.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko 30cm X 50 cm i iseći na 6 jednakih traka.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko 30cm X 50 cm i iseći na 6 jednakih traka.
Dok je tresto raslo pripremiti fil:
Pomešati šećer,cimet i muškatni orah ( ako ga ne volite, nemojte ga ni staviti),otopiti puter i ako ćete stavljati pistaćio, iseckati ga sitnije i ostaviti na stranu
Pomešati šećer,cimet i muškatni orah ( ako ga ne volite, nemojte ga ni staviti),otopiti puter i ako ćete stavljati pistaćio, iseckati ga sitnije i ostaviti na stranu
Rasečene trake dobro premazati otopljenim puterom, preko putera posuti
smesu od šećera i ako stavljate pistaćio posuti preko smese od cimeta.
Svaku traku naslagati jednu na drugu,
malo će vam se šećer i pistaćio ispomerati, to vratite nazad i iseći ih
na 6 jednakih kocki.
Podmazati pleh veličine 22cm X 12cm X 8cm, možete staviti papir za pečenje a i ne morate,jer šećer će se zalepiti za njega i biće vam teško da ga skinete.
Podmazati pleh veličine 22cm X 12cm X 8cm, možete staviti papir za pečenje a i ne morate,jer šećer će se zalepiti za njega i biće vam teško da ga skinete.
Svaku kocku uzeti i staviti po strani u kalup, po malo pomerati na levo i desno, da popunite kalup i tako ih naređati do kraja.
Ako hoćete možete ih peći u 6 posebnih remekina otvora 10cm.
Ako hoćete možete ih peći u 6 posebnih remekina otvora 10cm.
Po vašoj želji možete očistiti jabuku, iseći je na tanke šnite i ubaciti
je između redova,ukus je fantastičan U originalnom receptu nema ni
jabuka ni pistaćia, ali se meni jako dopala ideja da ih stavim i stvarno
se ne kajem, jedino što mi hleb nije hteo da bude slepljen jedan za
drugi, nego kad sam ga izvadila iz kalupa, a mora se vaditi dok je vruć,
jer kasnije šećer će se slepiti za kalup i biće vam mnogo teže da
izvučete kolač,je počeo da pada u komade, ali mi to ni malo nije
smetalo, zato mislim da je bolje da se peče u pojedinačne
posudice/remekine.
Pokriti testo sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da se udupla.
Zagrejati rernu na 175*C i peći oko 30 minuta, vrh kolača mora biti dobro pečen, jer ako je svetlo zlatno, sredina vam može biti još ne pečena. Po želji možete i prekriti kolač sa folijom da vam ne pregori.
Zagrejati rernu na 175*C i peći oko 30 minuta, vrh kolača mora biti dobro pečen, jer ako je svetlo zlatno, sredina vam može biti još ne pečena. Po želji možete i prekriti kolač sa folijom da vam ne pregori.
Gotov hleb ostaviti vrlo kratko da se ohladi u kalupu,prevrnuti na
dasku, pa pažljivo postaviti tanjir odozgore i prevrnuti ga ponovo da mu
gornja strana bude gore na tanjiru. Budite pažljivi da se ne opečete,
jer otopljeni šećer se veoma lako lepi za ruke.
Prijatno!!!!
Ja kad čujem hleb i cimet odmah trčim na mesto događanja..Prelepo,baš sam se mislila šta novo da spreman ovih dana..Hvala i pozdrav!!;)
ОдговориИзбришиSandra, ja isto jako volim testa sa cimetom,podsećaju me na detinjstvo i mamu. Od srca ti hvala i topli ti popzdrav šaljem.
ОдговориИзбришиObožavam te! Nasmeja me pravo ovim prevodom Pull apart bread.Ovo jako volim da jedem ,naročito u društvu.
ОдговориИзбришиVeliki zagrljaj za tebe...i mi ga obožavamo ....
Избриши