субота, 18. јануар 2014.

Dvobojna torta sa filom od lešnika i čokolade

Danas je Krstovdan...." Praznik se vezuje za praznik krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju,koji ga je krstio u reci Jordanu.
Vernici Srpske pravoslavne crkve i drugi pravoslavni hrišćani slave Krstovdan,kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi "
Na današnji dan sam, pre 39 godina, stigla u Kanadu...pa srećna mi godišnjica....

Ovo je jedna od torti,koju sam pripremila za našu slavu svetog Jovana, koju slavimo 20 januara.


Sastojci za žutu koru:
4 jaja
75 g šećera
80 g brašna
30 ml ulja
3 g praška za pecivo
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
Sastojci za braon koru:
4 jaja
75 g šećera
80 g brašna
10 g ne zašećerenog kakao za kolače
30 ml ulja
3 g praška za pecivo
1 do 2 kašike ruma
Sastojci za kremu:
2 žumanca
50 g šećera
45 g gustina
400 ml punomasnog mleka
100 g čokolade sa 70% kakaoa
50 g putera
50 g mlevenih lešnika
Sastojci za sirup:
2 kašike šečera
50 ml vode
Za dekoraciju:
umućena slatka pavlaka

Priprema:
Prvo pripremiti žutu koru, da ima dovoljno vremena da se dobro ohladi, jer nju sečemo na pola.
Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli, kad su umućena u šne, dodavati po malo šećera i umutiti u sjajnu smesu.

Umutiti žumanca sa dve kašike ulja u gustu smesu i polako dodajte u umućena belanca, sve vreme mutite.
Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, prosejte, dadajte po malo u smesu od jaja i sjedinite sa spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore. 
Ako koristite vanilin šećer, umutite zajedno sa šećerom u belanca a ako dodajete vanilla paste, dodajte je tek na kraju, pre nego što dodate brašno.

Pleh dimenzija 20cm X 30cm ili sličnih veličina prekriti papirom za pečenje, isipati smesu i peći oko 15 minuta u rerni,koju ste prethodno zagrejali na 185*C. Proverite sa čačkalicom testo da li je pečeno.
Ostaviti da se potpuno ohladi a pre toga skinuti papir za pečenje. Ohlađen biskvit prerezati na pola.

Skuvati šećerni sirip od vode i šećera i premazati obe kore i koru od kakao.

Sada umutiti drugu koru od kakaoa.

Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli, kad su umućena u šne, dodavati po malo šećera i umutiti u sjajnu smesu.

Umutiti žumanca sa dve kašike ulja u gustu smesu i polako dodajte u umućena belanca, sve vreme mutite.
Brašno izmešajte sa praškom za pecivo,kakaom i prosejte, dadajte po malo u smesu od jaja i sjedinite sa spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore. 
Na kraju dodati rum i sve dobro sjedinite. Ovo testo je malo ređe zbog dodatka ruma, ali neka vas to ne brini, alkohol će ispariti tokom pečenja a aroma će ostati.

 Pleh dimenzija 20cm X 30cm ili sličnih veličina prekriti papirom za pečenje, isipati smesu i peći oko 15 minuta u rerni,koju ste prethodno zagrejali na 185*C. Proverite sa čačkalicom testo da li je pečeno.
Ostaviti da se potpuno ohladi a pre toga skinuti papir za pečenje.

Skuvati kremu:

U šerpicu staviti 300 ml mleka a u zdelicu umutiti 2 žumanca sa šećerom, dodati gustin i ostatak mleka i umutiti u glatku smesu.
Kad mleko počne da vri, sipati polako smesu od jaja i stalno mutite sa žicom da nemate grudvica. Kuvati na nižoj temperaturi dok se ne zgusne.Skloniti sa vatre i dodati puter i čokoladu, isečenu na komadiće i mešajde dok se sve ne otopi i sjedini. Na kraju dodati mlevene lešnike i ostaviti da se potpuno ohladi,možete staviti najlon preko smese da izbegnete da imate koricu na kremi ili možete malo češće mešati bez da stavljate najlon foliju.

Žutu koru, veoma pažljivo, iseći na pola.


Pleh, u kom ste pekli kore, mora da je malo dublji oko 5-6cm prekriti najlon folijom ali da ima dovoljno sa svih strana jer na kraju ćete tortu uviti sa tom folijom dok se ne ohladi da se ne osuši.
Staviti prvi deo žute kore i poprskati sa šećernim sirupom. staviti pola kreme ( oko 310 g je svaka polovina ) i premazati preko kore.


Gornju stranu od braon koru poprskati sa sećernom vodom i okrenuti taj poprskani deo prema filu, poprskati i gornji  deo koji je prema vama.


Sipati drugi deo fila i premazati preko kore.


Na kraju staviti žutu koru, koju ste, gde je isečeni deo, poprskali sa šećernim sirupom i tu stranu stavili na fil.
Malo pritisnuti rukama koru odozgore i zaviti sa najlonom koji vam je visio sa svih strana.


Ostavite u frižider da se potpuno ohladi a fil stegne.

Ovo se može poslužiti kao torta, koju ćete premazati sa umućenom pavlakom i ukrasiti po vašoj želji ili služiti kao kolač, sa malo umućene pavlake sa strane.

Ja sam je ukrasila kao tortu i služiću je gostima za slavu. 

Presek torte će biti u ponedeljak..



Prijatno!!!!!

Izvor: www.onlinekalendar.com

6 коментара:

  1. Sretna godišnjica i sretna slava !
    Vjerujem da ćete uživati u ovako divnoj tortici :)

    Lijep pozdrav !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga Nataša i jedva čekam da je isečem da vidim presek....Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Srećna godišnjica.A torta mi deluje odlična.

    ОдговориИзбриши
  3. Prvo sretna ti godisnjica! Pa ti si bila mala kad si otislau Kanadu:) Ova torta me odmah asocirala izgledom na prolece kao da iz snega raste neko prolecno svece,Jako lepo;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno,draga moja Džoli...nisam bila mala ali sam bila devojčurak.Topli pozdrav..

      Избриши