Volim testa i svaki put kad naiđem na neki novi interesantan recept jedva čekam da ga isprobam. Ovo su pain au chocolat, koji se ustvari prave od istog testa kao i kroasani,samo što se kroasani obično prave prazni, ovi su punjeni čokoladom, mada i kroasani se mogu puniti čokoladom. ( najlepše čokoladne kroasane sam jela u Londonu )
Moj muž i ja nismo ljubitelji čokolade, tako da sam danas, od trećine testa, napravila pain au chocolat a od dve trećine, kroasane.... pa da krenemo sa receptom.
Ako se odlučite da ih napravite, proces je veoma dug,skoro dva dana, ali vredi svaki momenat proveden u kuhinji.
Sastojci za starter:
100 g brašna za hleb
55 ml hladnog mleka
5 g braon šećera
2 g soli
5 g suvog kvasca
20 g omekšalog putera
Sastojci za testo:
cela količina startera
935 g brašna za hleb
550 ml hladnog mleka
60 g braon šećera
15 g soli
21 g suvog kvasca ( u originalnom receptu je stavljeno 35 g suvog kvasca, meni je to bilo previše )
za premazivanje testa:
500 g slatkog putera, dobro rashlađenog
za premazivanje peciva:
50 ml mleka
1 jaje
Priprema:
Umanju posudu za mešenje staviti brašno,hladno mleko, šećer,so, suvi kvasac i omekšali puter i mikserom, sa spiralnim nastavcima, zamesiti starter, oblikovati u loptu, vratiti nazad u posudu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje dva sata, ili u frižideru, ne duže od 3 dana.
Da napravite testo za kroasane, staviti u veću posudu ili ako imate veliki stoni mikser, staviti u njegovu posudu, brašno,starter, mleko, šećer,so i suvi kvasac i mesiti na maloj brzini oko 3 do 4 minuta, povećati brzinu na osrednju i mesiti još 4 do 5 minuta. Ako mesite rukom, mesiti dok ne dobijete glatko i elastično testo koje se ne kida kad ga rastegnete.
Oblikovati u loptu i ostaviti najmanje 2 sata u frižider, najbolje preko noći.
Pre nego što izvadite testo iz frižidera,pripremite puter.
Ja sam 500 g putera podelila po 250 g, bilo mi je previše da "lupam" celu količinu putera. Staviti puter između dva pek papira ( ja sam stavila u manju kesu za zamrzivač ) i oklagijom lupala po njemu da ga stanjim,kad sam stanjila onda sam sa oklagijom valjala po kesi da dobijem veću ploču.
Blago pobrašniti radnu površinu i oklagiju i rastanjiti testou širini koliko vam je puter dugačak i za tri dužine putera u dužini.
Staviti dva rastanjena putera jedno pored drugog i prekriti sa jednom stranom,koja nema putera
preko te strane prebaciti deo sa stranom koja ima puter,tako da je puter zavijen sa testom.
Sa svih strana dobro zatvoriti testo da vam nigde ne izađe puter prilikom razvijanja testa.
Zaviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji 30 minuta.
Rastanjiti testo i sklopiti ga u obliku pisma. Ponovo ga zaviti i vratiti u frižider. ( svaki put pobrašniti vrlo blago radnu površinu i oklagiju i pazite da vam testo nigde ne pukne )
Sledeći put kad rastanjujete testo rotirati testo za 90* i rastanjiti ga u suprotnom smeru od prošlog puta.
Uraditi tako još dva puta, odmarati testo po pola sata i rastanjiti ga u suprotnom smeru od prethodnog puta.
Posle zadnjeg odmaranja, blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo ( ovde će vam trebati puno mišića ) u veličini od 25cm X 100cm.U slučaju da osetite da je puter puno omekšao u testu, zaviti i vratiti ponovo u frižider da se ohladi
Ja sam testo podelila na 3 dela po dužini, od dve dužine sam napravila kroasane a od treće sam napravila pain au chocolat ( trebala sam testo još da tanjim, ali mi je radna površina bila premala a rame me je rasturalo, muž nije bio kod kuće da pomogne )
Svaku lentu sam podelila na 5 kocki a onda svaku kocku na 2 kroasana. Svaki kroasan zarezati na gornju stranu.
Zarezane delove kroasana malo razvući na strane i urolati kroasan tako što ćete donji deo vući nasuprot od vas da dobijete što više navoja.
Pleh prekriti papirom za pečenje i stavljati zavijene kroasane. Između ostaviti dosta mesta jer će kroasani još da narastu za vreme stajanja i plus dok se peku.
Za pain au chocolat treći deo testa sam isekla u pravougaonike veličine 9cm X 16cm i na početku sam stavljala po 15 g sitno iseckane čokolade, ( Koristite kvalitetnu čokoladu za njih jer šteta je koristiti bilo kakvu čokoladu za ovoliki trud, ja sam koristila Lindtovu tamnu čokoladu ) umesto čokolade ako hoćete možete koristiti i nutelu.
Zaviti ih u male rolatiće i poređati ih na pleh, tako da je kraj testa ispod njih, koji ste prekrili papirom za pečenje i ostaviti dovoljno mesta jer će još da narastu prilikom stajanja i tokom pečenja.
Pokriti kroasane i pain au chocolat sa providnom folijom ili sa krpom koju ste nakvasili sa vodom i dobrooooo je ocedili. Ostaviti da se pecivo udupla, trebaće oko 2 sata.
Uključiti rernu na 250*C da se zagreje.
Umutiti jaje i mleko i premazati peciva.
Staviti u rernu, ( ja sam pekla svaki pleh posebno ) smanjiti temperaturu na 195*C i peći ih oko 15 do 20 minuta ili dok ne dobiju lepu, tamno zlatnu boju.
Izvaditi pažljivo kroasane i pain au chocolat na žicu i ostaviti da se ohlade desetak minuta. Po želji posuti ih sa prah šećerom.
Ja sam moje pain au chocolat prvo posula sa prah šećerom i onda poprskala sa otopljenom čokoladom, koju sam prethodno otopila, stavila u kesu za zamrzivač,odsekla malo vrh i prelila ih sa njom.
Vrelu sam je razdvojila da vidim kako izgledaju iznutra.
Recept je iz knjige Bourke Street Bakery Cookbook
Prijatno!!!!!
Kako su dobri :) Vredelo je truda :)
ОдговориИзбришиJafi, drugi put kad ih budem pravila praviću je od pola količine. Ja volim da češće pravim i da ih jedemo dok su topli. Od preostalih kroasana ću danas praviti nešto drugo a pain au chocolat smo pojeli, za divno čudo. Hvala ti puno.
ИзбришиOh, Zoki... Can I have one of these... I will enjoy it. :)
ОдговориИзбришиThey looks so good, well done, my friend!
Hugs and kisses. :)
Gery,there is no more pain au chocolat but if you want some croissants you are more then welcome.Please, help your self.Thank you so much. my dear friend.Hugs for you:))
ИзбришиČitajući recept već znam da je testo fantastično!
ОдговориИзбришиHvala Nina...evo baš sada moj muž jede i kaže baš su ovi kroasani dobri. Mislim da nema loših kroasana.Topli pozdrav.
Избришиovo prelijepo izgleda,a ova ideja sa rastanjenim maslacem mi je novost i totalno mi je super.
ОдговориИзбришиHvala Danka. Bilo mi je puno da "tanjim" pola kg putera, pa sam ga razdelila na pola, inače može se napraviti samo jedna kocka koja je malo deblja i onda se testo preklopi na sve 4 strane, ali se onda testo malo više rastanji po ćoškovima da bi pokrilo celu kocku putera.
ИзбришиProšle nedelje sam pravila Ljiljine kroasane i puter sam "rastanjila" u jednu kocku i bilo mi je malo teže da tanjim testo, zaista treba imati mišiće....Ja sam ranije pravila kroasane ali sa rendanim zamrznutim puterom i nije ni to loša ideja i kroasani su isto dobri.
Фантастични кроасани, Зоки! Фантастични!
ОдговориИзбришиThank you, my dear Yoli. Hugs:))
ИзбришиAko sam dobro shvatila tijesto se preklapa i razvija pet puta. Kod pravljenja kroasana me uvijek odbijao "prazan hod" to jest ono vrijeme dok se tijesto odmara a ja sam tip koji kad nešto počne hoće odmah i da završi.
ОдговориИзбришиNa žalost, moram da kažem da sam dosta puta jela loše krasana i to isključivo iz pekara, domaći kakvi god da su, bolji su od tih.
Mogu li se zamrznuri prije pečenja pa se onda po potrebi peći? Ipak ima puno posla oko njih pa jednom da se odradi a poslije polagano uživa.
Hvalka, draga Vela,zaista ima puno posla oko njih, mislim na vremenski deo..ma ni ja nisam baš nešto strpljiva, ali praveći Ljiljine kroasane prošle nedelje ( u međuvremenu radim nešto drugo ) sam malo se naučila strpljenju. Njeni su fantastični, ovom receptu me je privuklo to što se prave sa starterom i baš sam htela da vidim ima li neke razlike..nema puno, kod nje ima malo više putera u testu i mleko u prahu, inače ukus je isti, spoljna korica hrskava a unutrašnjost mekana kao pamuk.
ИзбришиTesto se odmara 5 puta ( prvi put preko noći ) a premazuje se i preklapa 3 puta i zadnji put se testo odmara posle preklapanja. Sa svim kroasanima je najvažnije da puter i testo budu iste temperature.
Možeš da ih zamrzneš pre pečenja ali kad hoćeš da ih pečeš izvadi ih veče pre,pokri sa providnom folijom i ostavi preko noći da se polako odmrznu i narastu i onda ih peći.
Takođe se mogu zamrznuti i posle pečenja, odmrznuti ih i zagrejati polako u rerni na nižoj temperaturi ili u mikrotalasnoj pećnici. Ako ih greješ u mikro, stavi neku malu šoljicu sa malo vide zajedno sa kroasanima neće biti žilavi posle zagrevanja.
Ovde na mom blogu ja imam i brzu varijantu kroasana, koji su takođe jako dobri i nama se jako sviđaju.
Topli pozdrav.
U konačnici mislim da je vrijedilo truda i da su jako fino ispali pogotovo amako hrskavi preliveni čokoladom.
ОдговориИзбришиOvo je najbolje napraviti duplu količinu, jedan deo ispeći odmah, ostatak u zamrzivač i peći po potrebi. Ja ih obožavam dok su topli, ali se mogu i zagrejati u mikrotalasnoj sa malo vode u posudicu i onda neće biti žilavi dok se jedu. Posle zagrevanja neće imati onu lepu hrskavu koricu ali su još uvek lepi i ukusni.
ИзбришиTopli pozdrav.
Kroasani su mi najomiljenije pecivo, uvijek povlačim kočnicu kada su mi u blizini , pogotovo kada onako fino zamirišu. Ovi tvoji su mi zamirisali preko ekrana, odlični su, lijepi, vidim da su ispali baš onako kako treba ! Znam da su zahtjevniji za izradu, ali mislim da se isplati i trud i vrijeme. Ja ih još nisam sama pravila, jednostavno jer mislim da im nisam dorasla, ne znam baš da bi mi dobro ispali, ali jednom ću sigurno pokušati !
ОдговориИзбришиBranka, ako imaš stoni mikser umesi sve sa njim i posle ide lakše, jedino zamoli I da ti ih na kraju rastanji jer tu su zaista potrebni mišići, ali može se i bez muške pomoći. Probaj nekada iz čiste radoznalosti. Ja imam još jedan recept, koji sam skoro pronašla i mislim da ću i njega uskoro isprobati. Ovde nije težak postupak, jedino je dug proces,izaberi dan kada nemaš puno posla.Ljubim te i pozdravljam.
Избриши