субота, 29. март 2014.

Kiflice sa jajima

Čarobne slane kiflice sa jajima! Mozete ih posluziti za dorucak ili veceru, ili mozda kao predjelo za vase drage goste, sigurno necete pogresiti! 


 Sastojci:

     220 g mekog brašna
     230 g oštrog brašna
     1 kesica suvog kvasca ( 8 g )
     1 kašičica soli
     1 kašika mekanog putera
     2 kašike maslinovog ulja
     125 ml mlakog mleka
     125 ml mlake vode
     10 tvrdo kuvanih jaja ( može i jaja od prepelice )
     1 umućeno jaje
     malo grube morske soli

Sastojci:

U činiju pazljivo izmešajte brašno i suvi kvasac, dodati preostale sastojke i sve umešati mikserom ( nastavcima za mešenje) prvo kratko najmanjom, potom još oko 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite testo na toplom sve dok se ne udvostruči. 

Oblikujte testo u rolnu i podelite ga na jednakih 10 delova, razvaljajte delove testa u ploče prečnika 12 cm, odozgo stavite tvrdo kuvano i očišćeno jaje, i preklopiti ga testom, krajeve testa malo savijte unutra, oblikujući kiflice, pa kiflice staviti na pleh, prekriven papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite solju. 

Ostavite kiflice da odstoje na toplom mestu oko 1/2 sata. 
U međuvremenu zagrejte rernu na 210*C i pecite ih oko 15 minuta .

Ovaj recept će vam dobro doći posle Uskrsa kad imate puno kuvanih jaja i ako ne znate gde da ih iskoristite, evo vam jedne od ideja.

Prijatno!!!

12 коментара:

  1. Odlične kiflice,ja sam slične pravila samo sa prepeličjim jajetom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Daniela...pravim ih i ja sa prepeličijim jajima, ove su davno pravljene, jedne od mojih prvih kiflica.Sa običnim jajkima su veće a sa prepeličijim jajima su manje i lepše na izgled. Pravila sam i lisnatu pogaču sa jajima od prepelice. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Posle uskrsa uvek ostanu jaja... Zabeležiću recept :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Cale. Kod mene ima nekoliko ideja šta sa jajima posle Uskrsa i danas ću nešto praviti sa jajima pa će biti još jedna ideja.

      Избриши
  3. Fantastičan recept. Ulazi podhitno u plan i program za Uskršnje praznike, tj. posle Uskrsa ;) Hvala..

    ОдговориИзбриши
  4. Zorice, baš dobra ideja za potrošiti jaja posle Uskrsa. Sjajno!!! Kompletan doručak odjednom. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Odlična ideja! A kifle izgledaju super!!!
    Ovo ću sigurno isprobati.

    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  6. Super su mi ove kifle sa jajima, bilježim i sigurno ću ih pripremiti, već vidim kako će moje cure u Dbk i I. biti iznenađeni , ali znam i da će im se svidjeti. Tvoje kiflice mi jako dobro i lijepo izgledaju !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemoj im reći šta je unutra, gledaj ako možeš da nađeš sitnija jaja, da kiflice budu manje i baš bih volela da vidim njihova oznenađena lica.

      Избриши