Za vas, koji ne jedete meso, ovo će biti idealan ručak,,,ako nemate žute tikvice, koristite one koje imate.
3 osrednje žute ili zelene tikvice
2 veća krompira
100-150 g brašna
450 g rikote ili mladog sira
1 veći paradajz, oljušten i isečen na kockice
2 kašike sitno seckanog peršuna i nane
začini po ukusu biber, vegeta, mlevene ljute paprike,beli luk u prahu,so
2 čena pasiranog belog luka
100 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja ( ili po ukusu)
Priprema:
U veći tanjir staviti brašno, i sve začine koje volite, sve to dobro sjedinite.
Krompir oguliti i iseći ga na tanje kolutiće, svaki kolutić provući kroz brašno i ređati ih u podmazanu vastrostalnu posudu,dva krompira su bili dovoljni za moju posudu, veličine 15cm X 25cm.
Tikvicama iseći kraj i vrh i njih iseći na tanje kolutove i svaki kolut isto provući kroz brašno sa obe strane, za jedan red tikvica potrebno je tikvica i po.
Preko tikvica posuti svuda preko njih rikotu sira,preko sira posuti malo bibera i vegete iseckan paradajz i preko paradajza posuti iseckane sveže začine i na kraju staviti svuda po malo pasiranog belog luka.
Na kraju završiti sa ostatkom tikvica, koje takođe provučete kroz brašno,ređati ih tako da preklapaju jedna drugu.
Dobro zaliti sa maslinovim uljem,prekriti sa folijom i dobro zatvoriti svuda okolo.
Peći u prerthodno zagrejanoj rerni na 200*C sat vremena, otkriti ih i peći ih dok vam blago ne porumene.
Poslužiti ih sa domaćim jogurtom i gomilom sveže, zelene salate. Ovako dobru musaku davno nisam jela, i ovo će od sada redovno biti na našem stolu.
Posebno mi se dopada ova musaka što nema viška tečnosti od tikvica,koje ispuste prilikom pečenja, jer brašno upije svu ekstra tečnost i dobije se jedna fina kremasta masa, koja je na tikvicama.
Prijatno!!!!
Peći u prerthodno zagrejanoj rerni na 200*C sat vremena, otkriti ih i peći ih dok vam blago ne porumene.
Poslužiti ih sa domaćim jogurtom i gomilom sveže, zelene salate. Ovako dobru musaku davno nisam jela, i ovo će od sada redovno biti na našem stolu.
Posebno mi se dopada ova musaka što nema viška tečnosti od tikvica,koje ispuste prilikom pečenja, jer brašno upije svu ekstra tečnost i dobije se jedna fina kremasta masa, koja je na tikvicama.
Prijatno!!!!
I've never seen this type of greek musaka. But this one also looks very yummy! :)
ОдговориИзбришиHugs and kisses, Zoki!
Thank you Gery....if you have a chance, try it. It is very tasteful.My husband and I enjoyed it very much. Hugs my dear friend:))
ИзбришиFantastičan način da postimo i uživamo u jelu! ;)
ОдговориИзбришиSandra, ovo nije posno zbog rikote, ali ako ima kod vas neki posni sir, mogao bi da zameni rikotu i onda bi jelo bilo posno. Mi smo stvarno uživali u ovom ručku i meso nam nije ni malo nedostajalo.Pozdrav draga Sandra.
ИзбришиUpravo sam stavila svoju musaku u rernu. Nadam se da će dobro ispasti. Hvala za recept. :)
ОдговориИзбришиTiara, ja bih rado kod tebe na ručak jer znam da ćeš imati odličan ručak. Molim te, napiši svoje mišljenje kad završiš sa ručkom, bez obzira kakvo je,dobro ili loše.Topli pozdrav i prijatno vam želim:))
ИзбришиJelo je preukusno! Oduševljena sam. Volela bih da na blogu vidim još divnih vegetarijanskih recepata. Hvala vam puno. :)
ИзбришиHvala Tiara i radujem se da ti se ručak dopao.
ИзбришиSa desne strane u gornjem uglu imaš oznake, potraži tu ispod VEGE, naći ćeš dosta recepta za vegeterijance. Još jednom puno tebi hvala i topli pozdrav.
Ova musaka mi se jako sviđa, bilježim je i isprobavam ubrzo. Sa tikvicama smo sada ograničeni, ali ubrzo će sezona pa će ih biti puno i po boljoj cijeni nego što je sada.
ОдговориИзбришиBranka, sigurna sam da ćeti se dopasti.Hvala ti puno.
Избриши