четвртак, 5. фебруар 2015.

Topla čokolada sa začinima

Nas je noćas i danas zatrpao sneg, trebalo je puno vremena da se otrpamo..dok je muž čistio sneg, ja sam mu napravila toplu čokoladu da se malo zagreje ( i ako nismo veliki ljubitelji čokolade, ovo nam je prijalo )


Sastojci:

3 kašike kakaoa
2 1/2  kašike šećera
3/4 kašike gustina
1/2 kašičice cimeta
na  vrh noža ljuta mlevena paprika
prstohvat  soli
400 ml punomasnog mleka
1/2 kašičice vanile esencije
šlag,rendana čokolada

Priprema:

U šerpicu staviti kakao, šećer,gustin,cimet,so i ljutu mlevenu papriku i sve dobro izmešati.
U to dodati vanilu i 150 ml mleka i žicom za mućenje sve dobro sjediniti, pazite da sa žicom idete i okolo na dnu šerpice da se svi suvi sastojci sjedine sa mlekom.
Dodati ostatak mleka i sve, još jednom dobro sjediniti.

Uključiti ringlu na osrednju temperaturu i kuvati, stalno mešajući oko 3 do 4 minuta ili dok smesa ne počne da vri i da se zgušnjava.

Skloniti sa ringle, sipati vruće u šolje, ukrasiti sa umućenim šlagom i rendanom šokoladom ili cimetom i poslužiti toplo.

Umesto kakaoa, možete upotrebiti gorku čokoladu ili, ako hoćete, možete koristiti i mlečnu čokoladu ali izostavite šećer.

Prijatno!!!!






16 коментара:

  1. Da nema tog lopatanja sigurno bi još više prijala. Šta je tu je. Ti si se potrudila da ipak život začiniš lepim i uspelo ti je. Malo vam zavidim na snegu, samo malčice ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno i lepo je videti sneg, ali ovo lopatanje mi je baš preko glave...doduše ja ga više ne čistim, to sad radi moj muž, ali bez obzira, otežava nam kretanje da li hodali ili vozili. Nadam se da će ovo da bude zadnji za ovu godinu, ali mi je teško verovati, jer ovde sneg zna da padne i u aprilu.

      Избриши
  2. Samo gledam....I uzivam u gledanju...mirise dovde...kiss

    ОдговориИзбриши
  3. Čokolada miriše do ovdje, a mislim da kako je kod nas krenulo nas čeka lopatanje sutra.

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo bas fino prija posle "otrpavanja":)
    Taj sneg se ne sali, bas je napadao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je,potpuno si u pravu. Pre tog snega, muž i ja šetamo i baš mu kažem, baš mi je čudno da ove godine nema puno snega a on kaže, čekaj, još nije gotovo i evo šta dobismo. Kod nas je već danima hladno, preko dana i nije tako strašno, ali noći su užasne..noćas je bilo -19°C, trenutno je -15°C...jedva čekam da malo otopli. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. I kod nas najavljuju sneg za vikend, pa da spremim zalihe sastojaka za pravljenje ove tople čokolade...
    Pozdrav tebi i Stanoju :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Gago, nadam se da ga ovde neće više biti, vala dosta mi ga je.
      Topli pozdrav za vas dvoje.

      Избриши
  6. Stvarno je hladno prije par godina smo bili na skijanju i bilo je -19 i zaista ide u kosti a kod nas snijega nema ove godina ali zato bura puše i 200 km /h a ova topla čokolada stvarno te fino zagrije a pogotovo posle čišćenja onolikog snijega

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dilajla, mogu da zamislim kako duva ta bura, nisam imala nikad prilike da je osetim na svojoj koži, i daj bože da ne osetim, ali i ovde znaju da duvaju vetrovi da za samo nekoliko minuta , koža se može zajediti i kad je takvo vreme, mi ne izlazimo iz tople kuće a ako mora da se nešto kupi, onda odemo kolima.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  7. Puno Vasih recepata sam probala ali kako sam dobila decu dugo nisam bila na blogovima. Sada sam pozelela da im napravim toplu cokoladu, ali ni jedna nije kao Vasa. A Vas blog je ostao na nekom starom kompjuteru u bookmarksima...KAko sad da VAs nadjem hmmm. pretrazivala sam FBI rukavice...i konacno vas nasla...Pozdrav veliki od mene!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Majo,Od srca ti hvala i radujem se da si me najzad našla..ako ukucaš u pretraživač pomoravka, izaći ćeti moj blog a možeš me naći i na FB ...puno te pozdravljam i hvala.

    ОдговориИзбриши