недеља, 15. март 2015.

Iz Patinog Kuvara ---------------------- Blogerske igrice



Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.
Recept, koji je izglasan je "Liptauer" i da budem iskrena, jedva sam čekala da ga napravim da vidim kakvog će ukusa biti taj premaz...jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....
Nikad nisam čula za ovaj premaz i ovo mi ne deluje da je naša reč, ali volim da isprobam sve što je novo, pa tako je bilo i sa liptaurom...


Sastojci:

500 g mladog domaćeg sira
250 g kajmaka
150 g putera
4 žumanca od obarenih jaja
2 kašike sitno iseckanog crnog luka
1 kašičica mlevenog kima
2 kašike senfa ( slačice )
2 kašike maslinovog ulja
mlevena crvena paprika
po ukuso so i biber

Priprema:

Sir,kajmak, žumanca,luk i puter protisnuti kroz sito.
Staviti sve u jednu zdelu, dodati kim, senf,so,biber, ulje,mlevenu papriku i sve zajedno promešati.

Od iste smese napraviti na tanjiru lepo oblikovanu kupu.
Ukrasiti sa seckanim belancima i mladim rotkvicama.

Poslužiti.

**** Nisam bila sigurna da li ću uopšte uspeti da napravim ovaj premaz, jer naći kajmak u Kanadi je nemoguća misija i nisam mogla da verujem svojim očima kad sam u jednoj velikoj evropskoj samousluzi videla veliku posudu a na njoj natpis KAYMAK,i prvo sam pomislila da je to naš emigrantski kajmak, koji se prodaje po našim prodavnicama,kad  videh cenu, zavrte mi se u glavu i onda pomislih, nemoguće je da toliko košta emigrantski kajmak i da bih bila sigurna, upitah prodavačicu da mi da malo da probam i zaista žena mi dade malo,waooww, pa to je pravi kajmak i naravno da ga kupih,bez obzira na cenu.

Za mladi kravlji sir, koji ja takođe ne znam da ima u Kanadi, koristila sam ricotta sir.

Ja sam omekšali puter,sir, kajmak i žumanca umutila mikserom, dodala senf ( nisam bila sigurna da li je u pitanju senf ili slačica u prahu ) dodala sitno iseckanu aljmu / ljutiku,maslinovo ulje,so,biber,mlevenu dimljenu papriku i kim i sve dobro izmešala.

Rukama sam oblikovala u kupu,ali, na žalost, muž mi je pojeo belanca, tako da ih nisam imala za dekoraciju i koristila sam rendani parmezan, umesto njih.

Poslužila sam ih sa krekerima.


**** Ukus nam se jako dopao i ovo je idealno da se posluži kao predjelo sa dodatkom suhomesnatih narezaka i turšije a može biti i fini premaz na hleb za sendviče.


Prijatno!!!!

Originalni recept



Za one koji ne čitaju ćirilicu

LIPTAUER

Pripremiti ½ kilograma mlada domaća bela sira, ¼ kilograma kajmaka, 150 grama masla, 4 žumanceta od obarenih jaja, 2 kašike seckana crna luka, kašičicu mlevena kima, 2 kašike slačice (senfa), 2 kašike dobrog ulja, aleve paprike, bibera i soli po ukusu.

Praviti ovako: sir, kajmak, maslo, žumanca i luk pasirati kroz sito. Zatim sve staviti u jednu zdelu, dodati kima, slačice, paprike i soli i sve zajedno promešati. Od sira napraviti na staklenom tanjiru lepu kupu. Ostaviti je na hladno mesto, ukrasiti iseckanim belancetom i mladim rotkvicama.

8 коментара:

  1. Super ti izgleda, Zoko! Ovo sam davno probala i znam da je dobro. Uostalom, kad vidiš sastojke sve je jasno! Pošto je moja majka kuvala po Patinom kuvaru, sećam se da je ovo spremala za praznike i da smo Liptauer obožavali... ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Gago moja puno. Imah sreće da nađem kajmak, inače ne bih znala kako da ga napravim. Ukus je fantastičan i baš nam je prijao. Puno pozdrava za vas.

      Избриши
  2. Mmmmm.. kajmak i sir i sve ostalo... Nisam čula za ovaj namaz ali deluje mi primamljivo.. Kim me uvek osvoji u receptu. Možda se okušam pošto imam u kući ljubitelje ovakvih namaza. Pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Sandra, nisam ni ja nikad čula za ovo, ali jako nam se dopao namaz... da je kalorično, jeste, ali nećemo ga jesti svaki dan. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Meni je prilično neobičan, ali dopao nam se. Stvarno je dobar sa turšijom u sendviču... Hvala na ulaznici! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mimi, dobro je što pravimo ove starinske recepte, bar ćemo naučiti nešto više o ishrani naših baka i prabaka...Molim.

      Избриши
  4. Zorice baš ti je jako lijepo ispao a vidim da ste baš i guštali u ovom finom namazu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti,draga moja Dilajla. Ja sam napravila jako malu količinu i bilo nam je interesantno....ostatak sam mazala na hleb i napravila sendviče....mnogo više mi se sviđa namaz, koji ja pravim i zovem ga emigrantski kajmak od ovog...ali moja radoznalost me je naterala da i ovo isprobam. Ako me pitaš, da li bih ga ponovo napravila, odgovor je ne, jer mislim da je puno skupo napraviti ga. Topli pozdrav.

      Избриши