четвртак, 28. фебруар 2019.

Buhtle sa brioche testom

Probala sam nekoliko vrsta testa sa mascarpone sirom i moram da vam kažem da su mi se jako dopala. Mascarpone sir je i kod nas skup, ali ne kupujem ga stalno, tako da mogu da ga priuštim tu i tamo...znam da može da se napravi i kod kuće, moram jednom da i to isprobam.


Sastojci:  550 g brašna, 7 g suvg ili 20 svežeg kvasca, 250 g mascarpone sira, 6 g soli, 90 do 100 ml toplog mleka****, korica od 1 pomorandže, 1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste, 1 kašika šećera, prah šećer pomešan sa vanilom


Priprema:  Razbiti 2 jaja i u zdelu dodati onoliko toplog mleka koliko će biti potrebno da dobijete 200 g težine.
Brašno prosejati, dodati suvi kvasac, kašiku šećera, soli i sve izmešati.

Sve to staviti u zdelu od vašeg miksera, dodati mascarpone sira ( za vas, koji nemate mascarpone sir može i krema fresh ( creme fraiche ) i zamesiti testo, testo se treba malo duže mesiti da dobijete glatko i meko testo.
Oblikovati u kuglu, vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Ovo testo nije masno i nema potrebe da se stavlja u frižider da bi bilo lakše da se radi sa njim.

Istresti testo na radnu površinu, koju ste blago posuli gustinom i podeliti na 12 ( ako volite veće buhtle ) do 16 ( ako volite manje buhtle ) jednakih loptica i svaku jednu oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti ih desetak minuta da se testo odmori.

Pripremiti sa čime ćete puniti buhtlice, može džem. čokolada, nutela a ko voli, može ih napraviti i slane, samo onda izostavite šećer, pomorandžinu koricu, vanilu i povećajte količinu soli, punite ih sirom, salamom, kačkavaljem...ovog puta su kod nas slatke.

Rastanjiti prstima ili oklagijom svaku kuglicu testa, staviti po kašičicu punjenja, kod nas je to gusti džem od šljiva iz 2014 godine, pažljivo zatvoriti kuglicu svuda okolo punjenja i na kraju je prstima lepo oblikujte u kuglice.
Kalup za tortu veličine 26 cm prekrite na dno pek papirom i ređajte kuglice sa razmakom između. Kad su sve kuglice gotove isprskati ih sprejom za pečenje ili, ako ga nemate, ne morate ni da premazujete sa ičim ( mleko ili umućeno jaje, buhtlice će same po sebi da porumene ) pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu.
Uključiti rernu da se zagreje na 185°C i peći buhtle 20 minuta, onda smanjiti temperaturu na 160°C i peći još 20 minuta.

Pečene buhtle ohladiti, izvaditi iz kalupa, posuti ih prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti tople...odlične su i sledećeg dana, ( svi znamo da su peciva najbolja onog dana kad se ispeku, ali nama su bila u redu i sledećeg dana ) samo ih kratko zagrejati..idealne sa kafom, čajem, mlekom,čokoladnim mlekom...ili samo tako bez ikakvog dodatka.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Prelepo :) Imam i ja slike od pre godinu dana, nikako da ih stavim na blog. Na kraju ću ponovo da mesim i slikam, što će moji ukućani sigurno podržati :) Kako ti je lep servis, odlično se složio s buhtlama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno...koliko volim testo, toliko volim i porcelan i sve je teže naći da se kupi...ovo što imam čuvam, mada moja deca ne obožavaju ovakav porcelan, treba na to puno paziti...možda će jednog dana i da zavole...Puno pozdrava.

      Избриши