понедељак, 11. фебруар 2019.

Supa / čorba od žute paprike

Mi smo veliki ljubitelji paprika, na bilo koji način, jedan od tih načina je i čorba od njih. U mojim receptima već ima čorba od pečenih crvenih paprika, ovog puta paprike nisu pečene...


Sastojci:  2 kašike maslinovog ulja, 2 žute babure, 1 mala glavica crnog luka, 3 čena belog luka, nekoliko grančica lišća estragona, 300 ml pileće supe, 1 parče starog hleba, so, biber, suvi začin

Priprema:  U manju šerpu sipati 1 kašiku maslinovog ulja i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti, po malo dolivajući supe dok ne omekša.
 Za to vreme oprati, očistiti paprike i iseći ih na male kockice. Beli luk iseckati na krupnije i sve to dodati luku kad je omekšao.  Staviti grančicu estragona i naliti sa pilećom supom, a ovo može da bude i vege pa naliti ili sa čistom vodom ili povrtnom supom,poklopiti i na tihoj temperaturi kuvati dok paprika ne omekša.Posoliti, pobiberiti i po želji dodati suvi začin.

Skuvanu supu skloniti sa ringle, izvaditi grančicu estragona ( ako nemate estragon zamenite sa peršunom ) i samleti u blenderu.

Lišće sa druge grančice estragona ili peršuna sitno iseckati i staviti na stranu.

Ovu vrstu supe možete poslužiti toplu ili dobro rashlađenu. Mi smo je jeli toplu.

Parče starog hleba iseći ili iskidati na vrlo sitne komadiće. U tiganj zagrejati onu drugu kašiku maslinovog ulja, dodati hleb i pržiti dok vam ne postan hrskav i da lepo porumeni. Blago posoliti i pobiberiti i dodati polovinu iseckanog estragona i izmešati sve zajedno.

U  supu dodati preostalo lišće estragona, izmešati, sipati u zdelice ili već kako hoćete da je poslužite, odozgore staviti ispržene mrvice, posuti sa još malo estragona i poslužiti.


Razlog što sam stavila grančicu estragona u čorbu dok se kuvala je bio, ako stavim sitne listiće i kad sameljem sve zajedno, promeniće mi se boja čorbe a ja sam htela da imam žutu, te mi je bilo lakše da izvadim celu grančicu iz kuvane čorbe, nego listiće.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Ovo bilježim jer može biti i odlična hladna juha. Divna prezentacija! Jedino ne znam kakav je to crni luk. Znam za crveni, bijeli i ljubičasti. Ima li takvog tu kod nas?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno..ma to je najobičniji crni luk, samo mala glavica, ja kad kupujem luk, kupujem često baš onaj sitniji, čini mi se da su mi oni ukusniji...Puno te pozdravljam.

      Избриши