Sastojci: 1 glavica brokolija, iskidana na sitne cvetiće, 1 veća ili 2 manje krupno izrendane šargarepe, 1 konzerva od 450 g leblebija / slanutka, 30 g tostiranog badema ili semenke suncokreta i bundeve, 30 g ili po ukusu,suvih brusnica, 5 do 6 struka sitno sečenog mladog luka, 1 ljuta papričica, 2 do 3 kašike sitno sečenog korijandera
Sastojci za preliv: 2 do 3 pune kašike tahini, 1 veći limun, samo isceđen sok, 3 do 4 kašike mlake vode, 2 čena sitno iseckanog belog luka, 1 do 2 kašičice javorov sirup, 1 kašičica kari začina, 1/2 kašike izrendanog đumbira, 1/2 kašičice kurkume u prahu, po ukusu so i sveže samleven biber
Priprema: Leblebije isprati pod mlazom hladne vode, pokušajte koliko možete da skinete ljuskicu sa zrna i ostavite da se ocedi od viška vode. ako ne koristite konzervirane leblebije onda ih skuvati ranije pa jedan deo zamrznite i po potrebi vaditi iz zamrzivača.
U veću zdelu staviti sitno iskidane cvetiće brokolija, koji ste prethodno očistili i oprali a ko želi, može brokoli i sitno da isecka. Ne bacajte drškice, njih oljuštiti od korice pa i sitno iseckati i dodati u salatu ili ostaviti pa skuvati povrtni temeljac ili dodajte kad kuvate čorbicu od brokolija.
Dodati krupno izrendanu šargarepu, sitno iseckan mladi luk, sitnije sečenu ljutu papričicu,( očistiti od semenki i žilica ako ne volite da je previše ljuto ) suve brusnice, oceđene leblebije / slanutak i korijander.Ostaviti na stranu.Istostirati na suvom tiganju seckane bademe ili semenke suncokreta i bundeve...šta god vi više volite.
U zdelu staviti sve sastojke za preliv a toplu vodu dodati samo onoliko koliko je potrebno da razredi gusti preliv. Probati da li je šta potrebno. ( limunov sok, biber, so )
Umutiti žicom i preliti preko salate.
Sve dobro izmešati i poslužiti odmah a ako je šta ostalo može da stoji i nekoliko dana u frižideru.
Pred služenje posuti tostiranim bademom ili semenkama po vašem izboru.
Нема коментара:
Постави коментар