Sastojci: 500 g gljiva, 50 g putera, 2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka, 1.5 kašike maslinovog ulja, po ukusu so i biber, 375 ml pirinča dugog zrna, 375 ml povrtnog temeljca, 315 ml vode, 1 kašičica suvog timijana, 1 kašičica belog luka u granulama, 1 manja kašičica kurkume
i još: 3 struka sitno secknog mladog luka, 15 do 30 g putera isečenog na kockice
i još: 3 struka sitno secknog mladog luka, 15 do 30 g putera isečenog na kockice
Priprema: Gljive, najbolje da imate šampinjone, očistite i ako su veći, iseći na 4 dela, manje na pola.
Beli luk sitno iseckajte ili pasirajte.Otopiti puter, preliti preko gljiva, dodati pasirani beli luk, posoliti i pobiberite i sve izmešajte.
U vatrostalnu posudu veličine 22cm X33cm sipajte pirinač, preliti sa povrtnim ili pilećim temeljcem i vodom, dodati timijan, beli luk u granulama i kurkumu i sve izmešajte.
Preko sipati pripremljene gljive tako što ćete sa njima prekriti celu površinu pirinča. Preliti sa maslinovim uljem.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 do 45 minuta ili dok vam gljive lepo ne porumene.
Izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta da se "odmori".
Mladi luk ( može uz to i peršun ) sitno iseckajte.
Preko pirinča stavite nekoliko kockica putera i sve izmešajte,posuti seckanim mladim lukom i poslužiti kao glavno jelo ili prilog uz ribu ili pečeno meso.
Нема коментара:
Постави коментар