четвртак, 2. фебруар 2023.

Pogačice punjene šampinjonima

Ne moramo jesti prazne pogačice, kad možemo da ih napunimo sa raznim punjenjima i pojedemo ih na taj način. Ja sam se ovog puta odlučila za šampinjone i nama su se jako dopale.


Sastojci: 400 g svenamenskog brašna, 50 g belo kukuruzno brašno, 7 g suvog kvasca, 200 ml mlaćenice ili tečnog jogurta, 50 ml ulja, 2 jajeta, po 1 kašičica soli i šećera
i još: 400 g šampinjona ili gljiva po vašem izboru, po ukusu so i biber, pola kašičice timijana, 2 kašike putera, pola struka praziluka, beli deo, 1 kašika sečenog peršuna

Priprema:  Oba brašna izmešajte pa ih prosejati.
Ja koristim kukuruzno brašno, jer hoću da ga potrošim, ko želi, može da koristi samo obično brašno ili dodatak nekog drugog brašna po vašem izboru.
U brašno dodati suvi kvasac, šećer, so i izmešati sve zajedno.
Jogurt ili mlaćenicu ( buttermilk ) malo zagrejati u toploj vodi pa dodati testu, dodati, ulje a jaja, jedno staviti celo u testo a drugo blago umutiti pa ostaviti polovinu za premazivanje pogačica a ostatak dodati u brašno.
Od svega toga zamesite meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, pripremiti nadev za pogačice. U veći tiganj staviti puter. ( ko želi može da koristi i ulje )
Očistiti šampinjone i iseći ih na manje komadiće.
Zagrejati puter pa dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno očistili, isekli na 4 dela i onda sitno iseckali. Pržiti dok praziluk potpuno ne omekša.
Dodati šampinjone te i njih pržiti dok sva tečnost iz njih ne uvri.
Na kraju dodati so i biber po ukusu, peršun i timijan i sve izmešati.
Ko želi, može dodati i čen belog luka koji je sitno isečen a njega dodati kad dodate šampinjone.
Ostaviti na stranu da se sve to ohladi.

Naraslo testo istresti, oblikovati ga rukom u rolat i iseći na 12 istih delova.
Ja sam žurila i pravila sam ih veće, jer nisam imala puno vremena.
Svaki deo oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti 15 minuta da se testo odmori.
Svaku kuglicu prstima rastanjiti na radnoj površini, sipati fil ( rasdelite da imate dovoljno za 12 pogačica ) i zatvoriti prstima testo okolo fila.
Zatvoreni deo staviti dole i vašom šakom blago valjajte po radnoj površini da dobijete lepu glatku lopticu. Testo je izuzetno dobro da se radi sa njim.
Pekač, veličine 30cm X 22cm poprskati sprejom za pečenje ili prekriti pek papirom pa ređati pogačice ali ostavite malo mesta između, jer će još da narastu.
Kad ste završili s testom, prekriti pek papirom i ostavite da testo još jednom naraste.
Premazati onom polovinom jajeta koje ste ostavili od testa, u koje ste dodali malo mleka ili vode,posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene odozgore.
Izvaditi pogačice, ostaviti da se kratko ohlade, izvaditi ih i ostaviti na žici da se još malo ohlade.
Poslužite ih onako kako vama odgovara.
Kod nas je to bilo sa jogurtom.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар