петак, 18. јул 2014.

Dan za uživanje

Danas je bio dan za lenčarenje, kuvalo se nije ništa jer večeras smo pozvani na rođendan mog kuma....dan sam provela u bašti i malo šetajući,doduše ovo mi je bio dan koji sam provela sa prijateljicama na telefonu, što to ovde kod nas kažu, catching up...puno puta se nema vremena i posle se pomislim, pa mogla sam da odvojim malo vremena. Trudim se, ali mi ne uspeva uvek, da čujem prijatelje sa kojima se nisam čula.Sa nekima se čujem svakodnevno sa nekima nedeljno a sa nekima se ne čujem  mesecima i kad se čujemo, nastavimo tamo gde smo stale..... Mnoge od onih, koje davno nisam videla ni čula, videću večeras i jedva čekam.



Kao što sam rekla, danas nisam htela da kuvam ručak, ali su mi se tako jele palačinke, da sam ih morala napraviti za doručak. Razmišljala sam da od njih napravim tortu, ali me je mrzelo da stojim i da ih pečem, tako da sam napravila jednu malu količinu, dovoljnu za doručak.
Ja sam ih jela sa karamelizovanim kajsijama, koje sam oprala, isekla na kriškice, posula sa šećerom i vanilinim šećerom i pekla ih u rerni dok nisu omekšale.  Svaku palačinku sam premazala sa tankim slojem sa džemom od kajsija i onda stavila karamelizovane kajsije preko.

Moj muž je hteo sa džemom od jagoda i on je dobio ono što je hteo...

Posle tog finog doručka," prošetala" sam po mojoj bašti sa kamerom, jer su počeli da cvetaju moji omiljeni cvetovi, day lilies, ne znam kako se oni zovu na srpskom, mislim da sam negde pročitala da se zovu divlji ljiljani, ali nisam sigurna. Moja bašta je mala, malo ispred kuće,pored kući i iza kuće ali je puna raznog cveća...volim ga i uživam u njemu. Ako se ikad desi da prodamo ovu kuću i kupujemo drugu, obavezno ću napraviti i mali deo za povrće, toga ovde nemam. Imam malo začinskih biljkica po žardinjerama i za naše potrebe je to dovoljno, ali volela bih da imam i po nekoliko strukova paradajza, krastavaca, paprika,tikvica....mada imamo prijatelje koji imaju bašte i uvek od njih dobivamo povrće.
Počinjem sa slikama mog omiljenog cveća, day lilies, svaka od njih ima i svoje ime, ali ih se ja ne sećam, a ko će im sve i zapamtiti.




































Ima dosta njih koje još nisu procvetale, jer ima ranih i kasnih vrsta, ali obično procvetaju u julu. Ne znam koliko slika može da dočara lepotu ovih cvetova, jedina im je mama što traju samo 24 sata.

Posle te moje " šetnje " bilo je vreme da se pripremi i neki lagani ručak. Već danima razmišljam o jednom mlečnom namazu, koji, naša blogerka Nastasja zove idealnom salatom " za uz meso ", nama je bio idealan lagan ručak na tostiranom finom integralnom hlebu,moj muž je uz sve to dodao i paradajz.
Ja sam, za nas dvoje napravila polovinu količine, ali sam zato dodala jako puno mladog luka...ručali smo sa zadovoljstvom. Ovaj mlečni namaz je idealan za večeru ili kao što autorka originalnog recepta kaže, za uz meso.


Ako imate priliku, isprobajte ga i vi, sigurna sam da će vam se dopasti.
Mladi luk sitno iseckajte, ja sam stavila celu vezicu, koja ima 6-7 struka mladog luka, izmrvila oko 150 g sira i dve pune kašike kisele pavlake, sve to dobro izmešala i poslužila. 
Moji sastojci su svi bili u frižideru, već hladni, tako da nisam imala potrebu da je dodatno rashlađujem. Solila nisam, jer sir je već slan i koristila sam ovu našu, kremastu, makedonsku fetu.


Nastasja, od srca ti hvala na ovoj finoj salatici a vama, koji je isprobate,želim prijatno:))

8 коментара:

  1. Sličan namaz pravim s belim lukom i seckanim peršunom. Ali, čini mi se da bi mi ovih dana više legao crni mladi luk. Odlična preporuka! A cveće ostavlja bez teksta. Pa to je izgleda rajska bašta. Uživajte i dalje u njoj..

    ОдговориИзбриши
  2. Uh Sandra pa i to bih volela da probam...beli luk i ja se jako volimo.Hvala Bogu da ne idem na posao, pa ga mogu jesti kad god hoću i koristim ga u nenormalnim količinama....hajde napiši neki post i ubaci taj recept za taj namaz.
    Bašta i cveće je moja velika ljubav...kad smo se doselili u ovu našu kuću, kod komšija jedva da se video po neki cvet, sada....cveća u ulici koliko hoćeš i baš volim da prošetam po toj našoj slepoj ulici u kojoj ima oko tridesetak kuća.
    Topli ti pozdrav šaljem.

    ОдговориИзбриши
  3. You had a nice day, Zoki. :)
    I wish you a big garden full of flowers, fruits, vegetables and herbs.
    I have the same dream, too!
    Hugs, my friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, my sweet girl. Flowers I have, I lots of them but I would like to have vegetable garden,which I miss very much. Maybe one day. Hugs and kisses, my dear friend.

      Избриши
  4. Baš mi je drago što si odvojila ovaj dan za uživanje. A vidim koliko si zaista uživala dok si fotkala tvoje prelepo cveće u bašti koje zaslužuje divljenje. A šetnja bašticom posle ovih bogatih i ukusnih palačinki je pravi užitak. Naravno i mlečni namaz ne zaostaje. Pozdrav iz dalekog Požarevca...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala, draga moja Zoro.Volim takve dane, kad odlučim da baš ništa ne radim, koji su retki, ali ima ih. Posla u kući uvek ima ali nekad može i da sačeka. Inače moja baštica je moj duševni mir. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Pravi dan za uživanje i pravo uživanje, drago mi je da si ga lijepo provela. Palačinke su mi predobre , tako dobro izgledaju i zvuče, moram priznati da sam ih se pomalo i zaželjela i probati ću ih ovako sa kajsijama. I namaz mi se sviđa, odabrala si baš fini, lagani zalogaj za ručak. I nadam se da vam je kod kuma bilo lijepo, da ste se fino počastili i dobro proveli !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taj dan je baš bio lep. Videla sam neke prijatelje, koje odavno nisam videla i baš nam je bilo lepo biti, sa nama, dragim ljudima.
      Palačinke i ja odavno nisam pravila, dok su deca bila manja, to se često našlo na stolu za doručak, sad su snahe preuzelu tu ulogu i ostalo je da ih ja pravim samo za nas dvoje...što mi nije teško. Hvala ti pu no i topli pozdrav za vas dvoje.

      Избриши