петак, 4. јул 2014.

Petak, dan kad ništa ne radim......................

Ne pamtim da sam i jedan dan toliko vremena provela ispred televizora kao danas, od ranog jutra je počelo,prvo sa tenisom pa se završi sa svetskim prvenstvom u fudbalu. Volim sport, ne svaki, ali tenis ne propuštam nikada, specijalno kad je Wimbledon u pitanju...danas igraju moja dva omiljena momka, Novak Djoković,Srbija i Miloš Raonić, Kanada a veoma mi je simpatičan i mladi Grigor Dimitrov iz Bugarske....

Vama u Americi, srećan praznik. Happy 4th of July!!!!


Za ručak je bilo ono što je najbrže moglo da se spremi, što ne iziskuje puno vremena, losos sa  rizi bizi, a jelo se između mečeva i malo se slikalo po bašti između mečeva, jer nije lako sedeti satima ispred televizora...premeštali smo se od fotelje do kauča, gde možemo malo da ispružimo noge.

Losos je punjen sa mesom od krabe i kozicama, takve ih kupujem, sve pripremljeno što treba, čak su i kolutovi limuna stavljeni, samo da se prenese na pleh i ispeče, ne treba više od 15 minuta,pripremi prilog i izvoli sesti, ručak je spreman.

Retko imamo ovako brze ručkove, ali kad se mora šta ćeš.Danas se i ovako posti a i nismo mogli da imamo lepši i brži ručak. Za muža je bila tu i čaša belog vina, za mene, mineralna voda.

Sad ćemo malo da prošetamo po mojoj bašti, u kojoj nema povrća, osim nekih začinskih biljkica u žardinjerama, ostalo je cveće...da bih imala malo veći plac, obavezno bih imala malu baštu u kojoj bih sadila paradajz, papriku,prazi luk, krompir, šargarepu,krastavce, tikvice, plavi patlidžan,boraniju......za našu sreću, imamo komšije i sa jedne i sa druge strane kuće, koji imaju bašte pa nam uvek donesu sveže povrće a takođe imamo i prijatelje,koji nas snabdevaju sa povrćem.

Mnogo volim day lilies, u mojoj bašti ih ima mnogo vrsta, mislim da ih je oko tridesetak, cvet im traje samo 24 sata, ove su jedne od prvih koje cvetaju, ostale su tek napupile, kad procvetaju,postaviću slike.







Ne sećam se kako se ovi zvončići zovu, šire se kao korov, svakog proleća ih jako puno počupam, jer ih je zaista previše, ali što je čudno da ih ima u raznim bojama, a svi su počeli od jedne boje, tamno roze...verovatno da zavisi od kiselosti zemlje, ali više nisam sigurna u to, jer ove tri rastu u krugu od jednog metra i sve tri su različite.


preko puta nje je ova bela


a u istom redu samo pola metra dalje je ova...ajd pa sad objasni zašto?


Dok smo sedeli malo napolje u pauzama, gledala sam i puževe ( jer je u međuvremenu padala kiša ) ali kod nas nema velikih svi nekakvi mali i žgoljavi, valjda ih ne hranimo dovoljno....


Kad mu je bilo dosta mog cveća, onda mu je i lišće bilo dobro.......


a ovaj mali, jedva da ga vidiš, baš mi ga je bilo žao i vratila sam ga u travu, pa neka brsti tamo.



Seme ladoleža sam, dobila od prijateljice, malo sam ga kasno zasadila, ali super napreduje, ima ga svuda i njega baš moraš da vezuješ, da bi puzao...jedva čekam da mi procveta, a ove male trubice sam dobila od prijateljica, u saksiji je, ali i on se "dočepao" žica pa puže li se,puže...neka ga,samo ne znam kako ćemo ga skinuti da ga unesemo u kuću da prezimi.





Ova zima je bila jako hladna i izgubili smo oko desetak ruža, nismo zasadili ni jednu novu, možda iduće godine...


Jedna,od mojih omiljenih, plava devojčica ( blue Girl ) koju izuzetno volim, nikd mi nije cvetala puno, podari mi 5 do 6 cvetova, ali za mene je dosta.



Volim i nju i svaki put nas obraduje sa jako puno cvetova.


Raste ispod jabuke i samo ima dva cveta godišnje..


Ruža, koju sam kupila jednom davno u ponoć, kad sam se vraćala s posla, stala sam u prodavnicu, koja je otvorena 24 sata da kupim mleko, ispred prodavnice je cveće za prodaju i ugledam nju...žute ruže su mi omiljene i nisam joj mogla odoleti.


Izuzetno lepa ruža, imamo je oko 3 godine i za divno čudo, preživela je ovu zimu, inače ona je puzavica i ima prelepe cvetove kad se rascveta.


Ovo je jedna od prvih ruža,koju smo mi zasadili u našoj bašti i ta ima po 40 cvetova na jednoj grani, izuzetno lepo miriše.


Još jedna puzavica, koja ima karakterističan cvet, ovakve je boje kad se otvori i kad odstoji dan dva cvet joj je potpuno svetao, vidi se malo gore drugi cvet.


Nikako da uhvatim boju ove ruže, ona je tamna kao krv i jako dugo ima cvet..pokušaću ponovo da je uslikam....


Ruža, Elizabeth, koju smo kupili kad se naša unučica rodila, pre 6 godina, boja joj je nežno roza, i zaista se i zove tako, nismo joj mi dali ime.


Moja hoja, koju sam dobila od prijateljice pre 8 godina, nikad je nisam zasadila ( lenjost ) i koja živi u vodi, već osmu godinu,svake godine nam podari po jedan cvet, samo nam je jednom cvetala dva puta.Od tog jednog cveta cela mi kuhinja miriše.

Bilo je dosta o cveću za ovaj post...odoh sada da malo prošetam a vama želim lep vikend i odmorite se.


9 коментара:

  1. jaooo koliko dugo puza nisam vidjela!!! Zorule, uzivaj u neradnom danu.. divna ti je bastica, a i rucak izgleda ukusan =)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma kod mene u bašti ih ima koliko hoćeš, samo nisu veliki kao kod nas, ovi su neki malecki. Hvala Jovančice moja i grlim te.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Joj Lela, pa ovo gledanje sportova na TV mi ne dozvoljava da bilo šta drugo uradim...sutra opet ista priča, pa u nedelju....pozdrav, draga moja za vas.

      Избриши
  3. Your Friday is really beautiful, Zoki!
    Hugs and kisses, my friend!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман4. јул 2014. 17:21

    Pa ti si draga osim odličan kulinar i dobra baštovanka. Ruže izgledaju fantastično.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Džoli, cveće je moja velika ljubav i obožavam ga i poklanjam mu zaista puno vremena. Od srca ti hvala. Grlim vas.

      Избриши