четвртак, 3. јул 2014.

Salata od leblebija / slanutka

Na ovim toplotnim udarima ovakve salate su najbolje, zdrave, brzo se pripreme i uz dodatak hladne limunade, pravi letnji ručak, a može da bude i dodatak mesu ili ribi sa roštilja.



Sastojci: 500 g skuvanih leblebija / slanutka, 3 do 4 ljutike ( shallots ), 4 do 5 čena sitno iseckanog belog luka, 1 kašika sitno iseckanog peršuna, 3 kašike sitno iseckane nane / mente, sok od 1 većeg ili 2 manja limuna,ili po ukusu, korica od 1 limuna, 2 do 3 kašike maslinovog ulja, morska so, sveže samleveni biber
Priprema: Leblebije / slanutak oprati i potopiti u hladnu vodu preko noći. Tokom noći one će da narastu u duplo veće,što znači budite sigurni da sipate dosta vode.

Prosuti tu vodu,naliti sa čistom vodom i kuvati oko sat dva, dok se ne skuva.

Tokom kuvanja će se ponovo uvećati, tako pazite da imate dovoljno vode, ako nemate, dodajte još.

Ja volim da su moja zrna malo tvrđe kuvana, vi, ako volite mekša zrna, kuvate dok ne dobijete takva zrna.

Kuvane leblebije se mogu zamrznuti, ako ih stavljate u zamrzivač, bolje da vam budu kuvana na tvrđu stranu....

Skuvane leblebije ocediti od vode, ako hoćete,možete ih isprati i osušiti ih na kuhinjskoj krpi, na koju ste stavili nekoliko kuhinjskih papira. Tako osušene staviti u kesicu za zamrzivač, ali staviti samo toliko leblebija koliko će ležati u kesi, nemojte ih puniti da leže jedna na drugu, slepiće se prilikom zamrzavanja, ovako vam je bolji način.

Ako ne želite da kuvate leblebije, onda kupite u konzervi, isprati sa hladnom vodom, skinuti im ljuske onoliko koliko možete.
U veću zdelu stavite leblebije, sitno iseckanu nanu, sitno iseckan peršun, shallots isečen na tanke listiće,sitno iseckan beli luk, dodati sveže isceđen limunov sok i izrendanu koricu,so i biber,po ukusu, sve promešati i ako hoćete, možete je pokriti sa providnom folijom i ostaviti nekoliko sati u frižider da se ohladi ili je ostaviti sat dva na sobnoj temperaturi, da se ukusi sjedine i poslužiti.


Prijatno!!!!



8 коментара:

  1. Super mi je ova salata i hvala ti na podsjetniku da je i ja pripremim, volim slanutak i u varivu i na salatu, a baš sam ga nešto zanemarila u zadnje vrijeme. Jako su mi lijepe slike !

    ОдговориИзбриши
  2. Od srca ti hvala, draga moja Branka. Ja obožavam ovakve salate, koje su mi kompletan obrok. Grlim te.

    ОдговориИзбриши
  3. С тази салата с удоволствие бих обядвала или вечеряла....Поздрави,Зори!

    ОдговориИзбриши
  4. Volim i skupljam razlicite recepte sa slanutkom; hvala Zorice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Molim, ima ovde na blogu još dosta recepata sa leblebijama...mi ih baš puno koristimo u našoj ishrani. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Nikako da i ja stavim recept za salatu sa slanutkom. Mi je kombiniramo s pomidorom, kao prilog uz meso. Obično napravim za dva dana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi jako volimo leblebije / slanutak i pravim ga kao jelo i pno puta kao salatu, jer kad pojedem tu salatu, meni je to kompletan obrok. Čekam tvoj recept, možda još nisam isprobala na taj način.

      Избриши