понедељак, 21. јул 2014.

Tikvice i piletina iz rerne

Plavi patlidžan i tikvice obožavamo i što god da je spremljeno sa tim povrćem za mene je idealno.Tikvice me asociraju na leto, mada ih ovde ima preko cele godine.
Mama ih je obično punila sa mesom i pirinčem i onda pekla u rerni. Tako pečene bi poslužila sa kiselim mlekom, uh što sam to volela. Tikvice se mogu pripremiti na hiljadu i jedan način i ja ih vrlo često jedem i sirove, u salati.


Na Coolinarici je ovaj recept bio RD  ( recept dana ) i jako mi se dopao, ali mi je trebalo malo vremena da dođu na red da ih pripremim.

Za sve vas, koji volite tikvice bih vam preporučila da ih isprobate, jer su izuzetno ukusne i brzo se naprave.

Originalni recept izgleda ovako a ja ću vam napisati kako sam ga ja pravila.

Ako su tikvice malene, onda po dve tikvice po osobi. Ja sam ih namerno kupila tako malene da mi nebi ostalo ništa za sledeći dan. Volim da pojedemo hranu koja je pripremljena istog dana, ali ne uspem baš uvek i obično je muž taj koji će jesti sledećeg dana tu hranu. Uostalom, vi najbolje znate koliko vam je tikvica potrebno za vašu porodicu.
Tikvice nikada ne ljuštim samo ih dobro operem i odsečem početak, tamo gde je bila drška.
Kašikom izdubiti sredinu i napraviti ih u obliku malog čamca.

U veći tiganj sipati malo ulja, pileće belo meso, oko 400 g teško, iseći na trakice i ubaciti
 u vruće ulje, propržiti, da porumeni sa svih strana.Izvaditi,staviti na tanjir i poklopiti da bude toplo, dok vi pripremate povrće.

U isti tiganj staviti jednu crvenu i jednu mladu zelenu ljutiu papriku,koje ste oprali i očistili od semenki. isečene na manje trakice i propržiti na vrelom ulju, dodati oprane i isečene na manje listiće, šampinjone i njih propržiti zajedno sa paprikom, dodati belog luka po ukusu, ( ja sam stavila 4 čena ) vratiti proprženu piletinu i dodati jedan sitno isečen paradajz, koji ste prethodno oljuštili. Začiniti po ukusu sa sveže samlevenim biberom, solju i nekim suvim začinom po ukusu,dodati kašikicu brašna ( čak i ne mora ) i sipati 150 ml pavlake za kuvanje, sitno iseckan peršun i sve to dobro izmešati. 
Puniti sa tom smesom prethodno pripremljene tikvice. Na napunjene tikvice staviti po kolut od 1 paradajza ( moj paradajz je bio veliki pa sam ga presekla na pola ) koji ne ljuštite.
Preliti sa 250 ml pavlake za kuvanje i staviti u prethodno zagrejanoj rerni i peći dok vam tikvice ne omekšaju, oko pola sata na temperaturi od 180*C.

Pečene tikvice izvaditi, ostaviti da se malo prohlade i poslužiti tako što ćete staviti kašiku umaka na tanjir, preko staviti tikvice i preliti sa još jednom kašikom umaka od pavlake. Ukrasiti grančicom svežeg peršuna i poslužiti.


Sastojci koje sam ja koristila: 4 manje tikvice, 400 g belog mesa,1 mlada ljuta paprika, 1 crvena šilja paprika, 4 šampinjona, 4 čena belog luka, 2 paradajza, 400 ml pavlake za kuvanje, 1 kašikica brašna, peršun i začini po ukusu.


Prijatno!!!!



10 коментара:

  1. Obožavam jela iz pećnice, a ovo zvuči baš odlično

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo obavezno probaj, zaista je fantastično.Mi da smo imali još, još bi jeli.Hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. I'm coming with the biggest fork - again. ;) It looks so delicious, Zoki!
    Have a nice evening, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
  4. Za razliku od tebe, ja baš nisam ljubitelj tikvica a ni pl. patlidžana, ali ih spremam i jedem. Ovako iz rerne je baš zahvalno u vreme letnjih vrućina a ovo je lagano jelo i kako dobro izgleda, možda ću ga spremiti uskoro, dok još ima tikvica...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da svi imamo neku hranu koju jedemo ili manje jedemo. Kod mene je to pasulj, spremam ga mužu i jedem ga tog dana, posle toga ga prepuštam njemu a on ga može jesti svaki dan.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Tikvice obožavam i ovo je pravo jelo za mene, odlično zvuči i izgleda ! Moram samo smisliti kako nagovoriti dragog I. na ovakav ručak, ne voli tikvice pa ih uvijek pokušavam nekako prikriti :)

    ОдговориИзбриши
  6. Zaista šteta da ih ne voli, on je kao i moj mlađi sin, ne bi ih probao ni za živu glavu i nema šanse da ga prevarim. Napravi ih samo za sebe a njemu ostatak od jučerašnjeg ručka ( nije fer, ali štas da se radi,drugačije se ne može )

    ОдговориИзбриши