понедељак, 19. новембар 2018.

Salata od karfiola ( cauliflower slaw )



Verovatno ste čuli za američku salatu cole slaw, koja se obično pravi sa izrendanim kupusom, malo se doda šargarepa za boju i prelije se sa prelivom od majoneza i sirćeta...ja nisam nikad bila ljubitelj te salate i obično je i ne pravim, ali zato ovu od karfiola obožavam, pa probajte je i vi.


Sastojci:  1 mala glavica karfiola, 50 g badema, sok od pola limuna, 1 kašika belog vinskog sirćeta, 1/4 kašičice soli, 30 g suvih ribizli, 50 g maslinovog ulja, 25 g kapara, 1/4 kašičice bibera, 3 do 4 struka mladog luka, 2 pune kašike seckanog peršuna, ulje za prženje 

Priprema:  Bademe iseći na tanje listiće i istostirati ih ili u rerni ilki na suvom tiganju, samo da porumene. Ostaviti ih sa strane da se ohlade.

Suve ribizle potopiti sa limunovim sokom, solju i vinskim sirćetom i ostaviti na stranu da omekša.

Kapare izvaditi iz tečnosti, ocediti ih od viška i dobro osušiti na kuhinjskom papiru.
Zagrejati ulje i ispržiti ih ( pazite kad ih stavite u ulje prštaće ) dok ne dobiju rumenu boju, oko minut dva u zavisnosti koliko ste ih dobro osušili. Izvaditi rešetkastom kašikom na kuhinjski papir i ostaviti da se ocede.

Očistiti karfiol od lišća, oprati i ocediti od viška vode, iseći na četvrtine i na mandolini za seckanje povrća, iseći na listiće....moja seckalica je ovaka samo u crnoj boji. ( kad seckate sa ovom mandolinom budite vrlo pažljivi, jer vrlo lako možete poseći prste, meni je jednom odnelo parče mesa sa dlana, jer nisam koristila onu spravicu koja ide odozgore povrća )

Vegetable Slicer Green (Old Version)

Staviti sve u veliku zdelu. Dodati kapare, izvaditi ribizle iz tečnosti te i njih dodati u zdelu, dodati sitno iseckan peršun, mladi luk, zajedno sa lišćem i tostirani badem.


U sirće i sok od limuna sipati u tankom mlazu maslinovo ulje i stalno mutite žicom, dodati biber, so i izmešati sve dobro i preliti preko salate,probajte i ako je potrebno možete dodati još limunovog soka ili šta vam je potrebno.


Mi smo našu salatu jeli sa pečenim lososm a vi poslužite ono što vi volite.

Ako niste pažljivi, dok tostirate badem u tiganju manji komadići mogu vrlo lako da izgore, zato ako vam je lakše, tostirajte ih u rerni.
Umesto vinskog sirćeta možete koristiti jabukovo sirće.

3 коментара:

  1. Fantastična salata i na izgled i po sastojcima :) A tek fotkice :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ni ja ne volim coleslaw, mislim da je naš način pripreme bolji i sigurno zdraviji. No ova salata mi se čini zbilja izuzetnom. Toliko dobrih namirnica! Baš fino.

    ОдговориИзбриши