недеља, 27. децембар 2020.

Oblande sa čokoladom i lešnikom

 Ja ne volim kolače, ali za divno čudo, napolitanke sa  lešnikom obožavam, posebno što su onako hrskave i koje se tope u ustima. Oblande su bile često spremane za slave, krštenja i svadbe, jer su izdašne i nisu previše skupe, i kao dete sam puno puta bila po svadbama i slavama i to je bio jedan od retkih kolačića koje sam ja uzela da pojedem, torte i ostali kolači me nisu mnogo interesovali, a tako je i dan danas.

Ovo je jedan starinski recept,  malo je modernizovan, koji bih želela da podelim sa vama, može da se desi da se i vama dopadne i što je najvažnije ništa se ne kuva...umesto onog dugotrajnog kuvanja mleka sa šećerom ovde se koristi kondenzovano mleko i oblande su mnogo brže napravljene. Na netu imate puno recepata kako da sami napravite kondenzovano mleko, ako nemate da ga kupite.


Sastojci:  Oblande koje su teške 200 g, 1 konzerva kondenzovanog mleka od 400 g, 250 g omekšalog putera, 200 g otopljene čokolade za kuvanje, oko 100 do 110 g pečenih, oljuštenih i samlevenih lešnika, vanila

Priprema:  Umutiti puter u penastu masu, ( originalni recept kaže margarin,ja ne koristim margarin pa sam koristila puter )  dodati kondenzovano mleko i otopljenu i prohlađenu čokoladu i umutiti da se sjedini sve zajedno i na kraju dodati lešnike i vanilu i sjedinito sve zajedno.

Masu podeliti na 4 jednakih delova da bi vam bilo svuda podjednko fila, premazati krupnu stranu oblande, preko staviti drugu, ravnu strnu preko fila i sad tako isto uraditi i sa preostale 3 oblande, ( jer u pakovanju ima 5 oblandi ) tako što zadnju oblandu ne premazujemo.

Staviti preko neku težu knjigu i ostaviti da se fil stegne.

Kad se fil stegao, zaviti u providnu foliju i čuvati na hladnom mestu.

Kad ste spremni da ih poslužite, iseći na manje štanglice, sastaviti ih sve zajedno, pa otopiti belu i čokoladu po vašem izboru, staviti u kesu, odseći vrh i išarati oblande odozgore i poslužiti uz kafu ili ih staviti na tacni sa ostalim sitnim kolačima..


Prijatno!!!



2 коментара:

  1. Recept je odličan :) Pokušaću da ga isprobam do Božića. Za razliku od tebe, mi ne umemo da stanemo kad su slatkiši u pitanju, tako da ću praviti pola mere kao što uglavnom i radim :)

    ОдговориИзбриши
  2. E moja Vesna, ja nisam nikad bila ljubitelj kolača, nekad ih čk i ne probam, ali ima onih drugih u kući, kpji ih vole...od srca ti hvala i Srećna ti Nova 2021 godina!!!

    ОдговориИзбриши