недеља, 24. јануар 2021.

Cheddar cheese bread

Ovaj recept sam dobila od prijateljice i totalno zaboravila na njega a čak sam i cheddar sir kupila zbog tog recepta. Testo se može zamrznuti pa koristiti po potrebi..ja sam danas umesila 2 kg brašna i 2 /3 sam zamrzla, ali sam podelila na 3 dela, tako da mogu praviti hleb,pogačice, rolnice, kajzerice, zemičke kad god mi zatreba a ne moram da mesim testo.


Sastojci:
  500 g brašna, 120 g mleka, 1 kašičica šećera, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 9 g praška za pecivo, 1 i po kašičica soli, 180 g jogurta, 1 jaje
i još: 90 g cheddar sira, može a ne mora, sitno seckan peršun ili mladi luk

Priprema:   Prosejati brašno, dodati prašak za pecivo i so i promešati.
Kvasac staviti u toplo mleko, dodati šećer i ostaviti na toplom mestu da se podigne.
U jogurt umutiti jaje, dodati podignuti kvasac i dodavati brašno i mesiti testo i kad je testo zamešeno, oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Ako je testo pretvrdo, dodati vrlo malo mleka i umesiti da je meko, ako je premekano dodati malo brašna i domesiti testo. Ovo vam pišem jer sva brašna ne upijaju tečnost podjednako.
Ako kojim slučajem ne koristite jaja, povećajte količinu mleka za gramažu jajeta.

Ako želite, možete odmah zamesiti veću količinu testa, pa kad je testo naraslo, podeliti, od jednog dela napraviti hleb a ostalo podeliti na onoliko delova koliko želite i zamrznite.
Vaditi po potrebi, ostaviti da se testo odmrzne i praviti onako kako pravite;hlebove, rolnice, pizze, naan čak mislim da bi ovo testo bilo dobro i za štrudlu, samo bi morala da se poveća količina šećera, doda vanila i korica limuna...( ja ću da probam, jer sam napravila veću količinu testa pa sam jedan dao zamrzla )


Izrendati na krupno cheddar sir i ako želite možete dodati i seckani peršun i mladi luk.

Od ove količine testa možete napraviti 1 veći ili 2 manja hleba. Ja sam napravila 2 i jedan sam odnela komšijama.
Kad ste istresli naraslo testo na radnu površinu nežno umesiti 2/3 izrendanog sira, rastanjiti oklagijom u pravougaonik i po želi možete posutu sa još malo izrendanog sira a preko posuti seckanim peršunom i mladim lukom i zaviti u rolat. Rolat zaseći oštrim nožem ukoso na rolatu a i ne morate.

Staviti u kalup, ako je za manji hleb 10X20cm ili ako je veći, 10cm X 30cm koji ste prethodno poprskali sa vrlo malo spreja za pečenje ili uljem / puterom, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste, skoro popuni kalup za hleb, oko 45 minuta do sat vremena. Pred pečenje posuti ostatkom izrendanog sira preko testa.
Zagrejati rernu na 190°C i peći hleb, oko 30 minuta a ako pečete celu količinu testa onda oko 40 do 45 minuta.


Pečen hleb ostaviti u kalupu desetak minuta i onda pažljivo preći nožem okolo ivica, okrenuti kalup ,hleb bi trebao sam da ispadne iz kalupa.

Ohladiti na žici i poslužiti.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар