петак, 22. јануар 2021.

Pogača

 Nemamo puno šta da radimo ovih dana, nigde ne idemo i sa nečim se moramo zabavljati...počela sam da gledam na youtube kako prave ove divne pogače, nemam ja živaca za sve, ali ova mi se činila da je u redu i da bih mogla da je napravim...testo sam napravila po svom a ideju preuzela sa videa.

Sastojci za testo: 450 g brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli ili po ukusu, 125 g toplog mleka, 125 g kisele pavlake, 2 + pola jajeta, 75 g putera, pola jajeta za premazivanje pogače, semenke po izboru

Priprema:  Brašno prosejati i dodati so. U toplo mleko dodati kašičicu šećera i kvasac koji koristite, razmutite i ostavite na stranu da se podigne.

U brašno dodati kiselu pavlaku sobne  temperature, jaja blago umutiti viljuškom i ostaviti za jednu punu kašiku sa strane za premazivanje pogače a ostatak sipajte u testo, dodajte podignuti kvasac i zamesite testo, isipajte to zamešeno testo na radnu površinu i dobro izmesiti testo. Premazati sa vrlo malo ulja, vratiti u vanglicu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Sva brašna nisu ista, ako je testo pretvrdo dodavati po vrlo malo vode, tako što ćete nakvasiti vaše ruke i tako mokrim rukama domesiti testo ili, ako je testo previše mekano, dok ga mesite, dadajte po malo brašna. Testo treba da bude meko i da se ne lepi za ruke.

Naraslo testo podeliti na pola i jednu polovinu premesiti i oblikovati u kuglu ( oduzeti jedan mali deo testa za srednju kuglu i to ostavite sa strane  )  a preostalu polovinu podeliti n 6 jednakih delova, pokriti i ostaviti kratko da se testo odmori.

Uzeti veći deo i rastanjitiu pravougaonik,gornji deo premazati sa 20 g omekšalog putera do polovine a donji deo iseći 24 trakica oko 1.5cm debljine, zaviti gornji deo do isečenih  trakica a onda te trakice isplesti pletenice od njih. i donji deo pritisnuti da se zalepe trakice napravljenih pletenica i sada zaviti rolat preko pletenica i pažljivo preneti u tepsiju, koju ste prekrili pek papirom a stranice premazali puterom ili možete i njih obložiti pek papirom. Krajeve sastaviti zajedno. Tepsija veličine oko 24cm ili kalup za tortu.


Od manjih kuglica uzimati po jednu i svaku rastanjiti u krug veličine plitkog tanjira i ostaviti ih na stranu. 

Uzeti jednu rastanjenu jufkicu, premazati je otpljenim i prohlađenim puterom i staviti drugu preko, sad tako isto uraditi i sa preostale 4.

Svaki jufkicu raseći prvo na 4 dela, pa onda svaki četvrtinu na još pola da dobijete 6 delova i svaki deo raseći po sredini. ( pogledajte slike na kolažu ) Uzeti svaki deo i kraj koji je uži provući kroz sredinu, okrenuti deo da je naopako i povući kraj preko šireg dela, podignuti obe stranice šireg dela i zalepiti sa povučenim krajem da dobijete kao cvetić ( slika u gornjem desnom uglu ) i ostaviti na stranu. Uraditi sad tako isto sa preostalim delovima testa. Kad radite drugi deo, uradite samo 4 a druge ostavite cele, bez da ih okrećete i savijate preko, njih ćemo koristiti tako cele za dekoraciju pogače. ( praviću je definitivno ponovo i moraću da uslikam detaljnije a dotle se poslužite sa videom preko you tube, ali sam ja malo i to slaganje izmenila..

Svih 10 savijenih delova staviti okolo kruga sa pletenicama sa spoljne strane, prema ivicama tepsije.

8 delova koje nismo presavijali,staviti preko kruga između pletenica i na kraju u sredinu staviti mali kuglu testa, koju ste ostavili sa strane.

Pokriti i ostaviti da testo popuni tepsiju. Naraslo testo premazati sa onim delom jajeta koje se ostavili na stranu, dodajte 1 kašiku mleka i umutite sve zajedno. Posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Vruću pogaču možete premazati sa vrlo malo otopljenog putera a i ne morate.



Sredina je meka kao pamuk, možete je i zamrznuti i pre nego što je poslužite samo je kratko zagrejte. Svako pecivo je najbolje kad se jede istog dana, nama je ova pogača bila dobra i sldećeg dana, samo smo je kratko zagrejali u mikrotalasnoj.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар