четвртак, 28. јануар 2021.

Gulaš iz rerne

 Ne znam da li bih ovo jelo nazvala gulašom ili paprikašom, jer u gulašu nema krompira a paprikaš nije ovako gust..pa sad ti vidi dileme...nazovite ga kako hoćete, da je to na engleskom sve bi bilo stew, ali mi smo specifični jer za sve imamo imena.


Sastojci: 400 g svinjskog mesa od vrata, 1 dosta velika glavica  crnog luka, 4 čena belog luka, 100 g suve slanine,  2 do 3 kašike brašna, so, biber, suvi začin, 1 do 2 šargarepe, 1 koren paškanata, 1 koren peršuna, 250 ml kuvanog paradajza ili passata, 1 dobro puna kašika ljutog ajvara ( ja koristim pire od ljute paprike ) 1 dobro puna kašika masti, 1 l supe ili vode, pola kg oljuštenog krompira ili po ukusu, lovorov list, peršun

Priprema:  Ja sam koristila svinjsko meso od vrata, jer sam to imala a v možete koristiti meso koje vi volite.

Slaninu iseći na manje komadiće i staviti u šerpu, u kojoj ste već stavili polovinu masti i pržiti samo da malo porumeni i ispusti višak masti. Izvaditi iz šerpe i staviti na tanjir. Dodati ostatak masti

Meso oprati, osušiti i ako ima viška masnoće, ostranite. Brašno pomešati sa biberom, solju, suvim začinom  i sve parčiće mesa uvaljati u tu smesu. Otresiti od viška brašna i pržiti na istoj masnoći na kojoj ste ispržili slaninu ali samo da malo porumeni, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti zajedno s mesom, dodati beli luk i pržiti samo da zamiriše. Na kraju dodati očišćenu šargarepu, paškanat i koren peršuna, koje ste isekli na manje kockice i pržiti samo da malo omekša, ako je potrebno dodati malo supe.

Naliti kuvanim paradajzom, supom, dodati ajvar, isprženu slaninu, lovorov list, dodati još začina; so, biber, suvi začin i ako volite da je malo više ljuto može i malo crvene dimljene ljute paprike. Poklopite i stavite u rernu, koju ste zagrejali na 175°C i krčkati oko sat vremena, povremeno pogledajte da li imate dovoljno tečnosti u šerpi, mada nebi trebala da ispari jer je šerpa poklopljena.Po želji, sve ovo možete da presipate u zemljanu šerpu, ukus će biti mnogo bolji, ali onda zemljanu šerpu staviti u hladnu rernu i zagrevati rernu zajedno sa šerpo, da ne pukne.

Za to vreme oljuštiti krompir, ( količinu krompira možete prilagodi vama, nama je bilo dovoljno pola kg )  oprati i iseći na veće kocke. Dodati isečen krompir mesu, ponovo poklopiti i krčkati u rerni dok krompir ne omekša, oko 45 minuta. Ako vidite da vam je jelo pregusto, dodajte još malo supe i ostavite da se još malo ukrčka

Gotovo jelo posuti isečenim peršunom i poslužiti toplo.


Varivo ne treba da bude pregusto ali ni pre retko, jer kao što rekoh, niti je gusti gulaš niti čorbasti paprikaš...treba da izgleda ovako.


Ako probate ovo varivo, javite mi utiske...nama se mnogo dopalo, posebno to dugo krčkanje u rerni a meso se jednostavno topilo u ustima. Začine dodajte i oduzimajte po svom ukusu.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар