петак, 8. јануар 2021.

Pogača

 Ovu pogaču sam pripremila kao našu ovogodišnju česnicu i pošto ja obožavam brioche testo, naravno da sam je napravila s njim...


Sastojci: 500 do 550 g brašna, 7 g suvog kvasca, 125 ml mleka, 125 ml jogurta, 100 g omekšalog putera, 2 jajeta, 1 kašičica soli i 1 kašičica šećera

Priprema:  Puter iseckati na kockice i ostaviti na sobnoj temperaturi. Mleko zagrejati da bude mlako, dodati suvi kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, promešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.

Brašno prosejati i dodati punu kašičicu soli, promešajte. Jaja blago umutiti i ostaviti na stranu za 1 punu kašiku, ostalo sipajte u jogurt i dodati sve zajedno u nadošli kvasac, sve sjedinite i dodajte malo po malo brašna dok ne umesite testo. Na kraju, dodavati po malo putera u testo i svaki put dobro sjediniti sa testom pre nego što dodate novu turu putera. Trebate dobiti testo koje je na mekšoj strani, ali se  lepi za ruke vrlo malo. Premazati sa malo ulja, vratiti u zdelu u kojoj ste zamesili testo i ostavite na toplom da naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu  i podeliti 8 delova po 75 g, jedan deo od 100 g i ostatak treba da bude oko 230 g. Svaki deo oblikovati u loptice, pokriti i ostaviti da se odmori.

Kalup za tortu veličine 22 do 23 cm ili tepsiju, prekriti dno sa pek papirom.

Deo koji je 230 g rastanjiti na veličinu kalupa za tortu od 22 do 23cm da je oko pola cm debljine.i preneti ga u tepsiju ili kalup. Pizza sekačem raseći testo ali ne do kraja ivica na 4 dela umakrst pa onda svaki deo još na pola tako da imate 8 trouglova. Loptice koje su po 75 g svaku premesiti i staviti na širi deo isečenih trouglova koji su prema stranicama tepsije i onda uzeti svaki isečen deo gde je najuži i staviti preko loptice, tako sad uraditi i sa preostalih sedam delova.Pritisnuti da se zalepi za testo.

Kuglicu od 100 g premesiti i staviti u sredinu a da su vam sve druge loptice okolo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo popuni kalup. Ja sam moje testo zamesila uveče, oblikovala i ostavila preko noći u hladnoj garaži a može i u frižider.

Kad ste spremni da pečete, izvaditi sat vremena ranije iz frižidera.  Pred pečenje, kroz sitnu cediljku za čaj "listove" koje ste presavili preko loptica posuti brašnom i oštrim nožem ili žiletom išarati listove. Žumance, koje ste ostavili na stranu, dodajte malo mleka, umutiti zajedno i četkicom premazati deo loptica koji nije pokriven sa "listom". Po želji loptice možete posuti susamom.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C  oko 20 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Pečenu pogaču izvaditi sa pek papirom i ostaviti na žici da se ohladi.

Pošto je kod nas bila česnica, ja sam u jednoj od loptica stavila paricu, koju sam prethodno oprala i zavila u alu foliju i česnicu sam zamesila sa dodatkom bogojavljenske vodice (  pola bogojavljenska vodica  pola mleka )


Mir Božji - Hristos se rodi!!!

Нема коментара:

Постави коментар