недеља, 31. јануар 2021.

Starinske kiflice

 Ovi starinski recepti su najbolji recepti, ali vrlo često u trci za novinama zaboravimo na one recepte koje su naše mame i bake pravile..ovaj je jedan od takvih recepata.


Sastojci:  500 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 250 g hladnog putera isečenog na kockice, 250 g kisele pavlake, 2 žumanca, 2 kesice vanilinog šećera, korica od limuna ili pomorandže, džem

Priprema:   Brašno i prašak za pecivo prosejati, dodati vanilin šećer i hladne kockice putera i to dobro utrljati u brašno da dobijete mrvičasto testo, dodati kiselu pavlaku, žumanca i koricu citrusa koji koristite i zamesiti testo.

Podeliti na 4 dela svaki deo je oko 265 g, zaviti u samolepljivu providnu foliju i ostaviti u frižider bar sat vremena da se testo ohladi.
Svaki deo rastanjiti što tanje možete ( testo je toliko dobro i može da se dobro rastanji ) iseći na 20 dela i svaki deo filovati džemom. Morate koristiti dobro gust džem, u protivnom će vam curiti.

Umesto džema može da se koristi 200 g mlevenih oraha, 100 g sitno iseckanih, dodati kašiku prah šećera i preostala 2 belanca, sve izmešati i filovati kiflice. Ako nije dovoljno 2 belanca, dodajte malo mleka.
Redjati na pleh i peći na 165°C oko 15 do 20 minuta ali da ostanu bele.
Ohladiti, posuti šećerom i poslužiti.


Od ove količine ćete dobiti 80 malih kiflica, deo možete zamrznuti.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар