петак, 15. јануар 2021.

Sarmice od plavog patlidžana / balancana

Sarmice koje se prave od grilanog plavog patlidžana odavno nisam pravila i pre neki dan kupim divan patlidžan na rasprodaji, nisam mogla da mu odolim umesto običnog mlevenog mesa koristila sam meso iz svežih kobasica koje su bile začinjene sa jalapeño papričicom i dodatkom belog cheddar sira. U mojim receptima ima još jedan način ovakvih sarmica, ali ove mi se definitivno više sviđaju.


Sastojci: 2 osrednja plava patlidžana / balancana, začini: italijanski začin, so, biber, maslinovo ulje
Za fil od mesa: 400 g meso iz svežih kobasica ili po vašem izboru, 1 glavica crnog luka, 3 do 4 čena belog luka, 225 g šampinjona, po ukusu začni; so, biber, suvi začin ili začine koji vi koristite, 500 ml kuvanog paradajz sosa, oko 100 g mozzarella sir, peršun, majčina dušica, maslinovo ulje

Priprema:  Plavi patlidžan kad kupujete treba da bude lepe glatke površine bez ikakvih tačkica na njima i kupite veličinu iz kog možete da isečete 8 parčadi.
Oprati, odseći dršku i iseći na 8 delova oko 1cm debljine. Kod nas patlidžan nije gorak i ja ga nikad ne solim da ispusti gorčinu, ako je kod vas gorak sve parčiće posoliti i ostaviti bar pola sata da izađe gorčina. Isprati pod mlazom hladne vode i osušiti kuhinjskim papirom.
Svako parče blago posoliti, pobiberiti, posuti mešvinom italijanskog začina i preliti sa malo maslinovg ulja, okrenuti to isto uraditi i sa druge strane i ostaviti da odstoji 15 minuta da se mirisi od začina sjedine.
Ispeći ih na roštilju ili gril tavi, ali samo da omekšaju.
Ostaviti ih da se ohlade.

Ja sam koristila već skuvan paradajz sos koji ima povrća u sebi  ( Mila, hvala ti draga moja prijateljice na ovom sosu, divan je )a vi, ako nemate takav sos, izdinstati manju glavicu crnog luka, dodati 1 do 2 čena sitno iseckanog belog luka , naliti sa kuvanim paradajzom ili paradajzom iz konzerve i kuvati dok se malo ne zgusne. Pobiberiti,posoliti i dodati one sveže začinske biljkice koje imate a ako nemate, onda može suv origano, bosiljak i ako vam je paradajz kiseo, dodati vrlo malo šećera da ubije tu kiselost. Ja takođe dodajem i kašiku ljutog pirea od paprika. ( kupim ga u turskoj prodavnici )
Ostaviti sos na stranu.

U veći tiganj sipati dve kašike maslinovog ulja, dodati sitno iseckan luk i pržiti dok luk ne omekša. Za to vreme očistiti šampinjone i iseckati ih na sitnije kockice, dodati uprženom luku i pržiti ih dok ne ispuste tečnost. Za to vreme skinuti crevo sa kobasice i sitno iskidati komadiće mesa. Beli luk očistiti i njega sitno iseckati.
Kad su šampinjoni ispustili tečnost, dodajte meso i beli luk i pržite sve zajedno dok se meso ne uprži. Posoliti, pobiberiti dodati suvi začin i ko voli da je malo pikantno, dodati pola kašičice ljute tucane paprike a može i mlevena, promešati, dodati sitno iseckan peršun i ostaviti da se ohladi.

Uzeti pekač u kom možete da stavite 16 sarmica. ( 22cm X 33cm ) Sipati polovinu sosa na dno i kašikom rasporediti svuda po dnu.
Na tanjir staviti parče grilanog patlidžana, širi deo prema vama, staviti jednu dobro punu kašiku fila od mesa, preko staviti malo izrendanog mozzarella sira i zaviti u rolnicu. Staviti u pekač preko sosa. Tako isto uraditi i sa preostalim delovima patlidžana. Ako ostane malo fila od mesa, sipati okolo sarmica. Preliti kašikom ostatak sosa preko sarmica i posuti izrendanim sirom, pokriti sa alu folijom i peći u prethodno zagreanoj rerni na 175°C oko pola sata, otkriti i peći još desetak minuta, posuti sa još malo sira, vratiti nazad u rernu da se sir otopi.
Ispečeno posuti iseckanim peršunom i poslužiti sa salatom po vašem izboru a uz to odlično ide i garlic bread.


Ovako pripremljeno jelo se može zamrznuti i pre pečenja i posle pečenja.. 


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар